Eloranta: Opintokeskuksilta leikkaaminen heikentää kansalaisyhteiskuntaa ja demokratiaa

Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan sisältyy 25 miljoonan euron leikkaus vapaan sivistystyön rahoitukseen, josta 7 miljoonaa kohdistuu opintokeskuksiin. Tämä vastaa jopa 39 prosenttia opintokeskusten nykyisestä rahoituksesta. SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta pitää hallitusohjelman linjausta haitallisena paitsi osaamiselle, mutta myös suomalaiselle kansalaisyhteiskunnalle ja demokratialle, joita päinvastoin pitäisi näinä aikoina vahvistaa eikä heikentää.

– Opintokeskuksilla on laissa määritelty tavoite moniarvoisuuden turvaamisesta suomalaisessa yhteiskunnassa. Käytännössä tämä tarkoittaa vaikuttamisen, päätöksenteon, yhdistystoiminnan ja kriisinkestävyyden taitoja. Kaikki nämä ovat suomalaisen kansalaisyhteiskunnan ja demokratian kannalta keskeisiä taitoja, joita tarvitsemme vahvan ja elävän demokratian ylläpitämiseksi. Näistä leikkaaminen ei lupaa hyvää maamme tulevaisuudelle, Eloranta toteaa.

Hallitusohjelmaan kirjattu 7 miljoonan euron leikkaus on lähes 40 prosenttia pois opintokeskusten perusrahoituksesta. Opintokeskukset ry:n mukaan tällainen leikkaus olisi tuhoisa ja romuttaisi järjestökoulutuksen ja uhkaisi monien oppilaitosten mahdollisuutta jatkaa toimintaansa tulevaisuudessa. Yhdistyksen mukaan leikkaukset tarkoittaisivat lähes välttämättä koulutusmaksujen merkittävää nousua oppijoille, mutta ei näe mahdolliseksi tilkitä rahoitusvajetta maksuilla.

– Hallituksen suunnittelema 39 prosentin leikkaus opintokeskusten perusrahoitukseen on täysin kohtuuton. Vahva ja toimiva kansalaisyhteiskunta on yksi suurista ylpeydenaiheistamme ja keskeinen osa suomalaista demokratiaa. Julkisen talouden kannalta 7 miljoonan euron leikkaus on melko merkityksetön, mutta opintokeskuksille jopa kohtalon kysymys. Hallituksen on syytä pohtia uudestaan linjauksensa vaikutuksia ja perua tämä kohtuuton leikkaus, Eloranta vaatii.

Lähde / kuva: SDP -stt


Älypuhelimen valinta lapselle

Älypuhelin lapselle valinnassa korostuu turvallisuus ja kasvatukselliset näkökulmat. Lasten älypuhelimet ovat yleensä varustettu erilaisilla rajoitus ominaisuuksilla, jotka auttavat vanhempia valvomaan lastensa puhelimen käyttöä. Monissa malleissa on mahdollisuus asettaa aikarajoituksia, estää tiettyjen sovellusten käyttöä tai seurata lapsen sijaintia.

Paras älypuhelin vanhukselle

Älypuhelin vanhukselle älypuhelin valinnassa keskeistä on helppokäyttöisyys ja selkeä käyttöliittymä. Monille vanhuksille teknologian käyttö voi olla haastavaa, joten älypuhelimen tulisi tarjota mahdollisimman yksinkertainen ja intuitiivinen käyttökokemus. On olemassa erityisiä senioripuhelimia, jotka on suunniteltu vanhempien käyttäjien tarpeisiin. Ne tarjoavat suuria näppäimiä, selkeitä symboleita ja ääniohjaus mahdollisuuden helpottamaan käyttöä.

Kuinka valita paras älypuhelin?

Jos etsit huippuluokan suorituskykyä, uusimpia teknologisia ominaisuuksia ja parasta käyttökokemusta, paras älypuhelin saattaa olla sinulle sopiva vaihtoehto. Parhaan älypuhelimen valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten suorituskyky, kameraominaisuudet, näytön laatu ja muotoilu.

Hyvä edullinen älypuhelin

Usein älypuhelimen valintaa ohjaa budjetti. Edullinen älypuhelin voi olla erinomainen vaihtoehto, kun halutaan säästää rahaa mutta samalla nauttia perustoiminnoista. Markkinoilla on lukuisia hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia vaihtoehtoja, jotka tarjoavat monipuolisia ominaisuuksia ilman suurta hintalappua.

Yksi kommentti artikkeliin ”Eloranta: Opintokeskuksilta leikkaaminen heikentää kansalaisyhteiskuntaa ja demokratiaa”

Vastaa