Harjanne: Kansallinen etu ei ole neliraajajarrutus ympäristön suojelua kohtaan

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne ihmettelee ryhmäpuheessaan keskustelussa välikysymyksestä EU:n ennallistamisasetuksesta oppositiopuolueiden ristiriitaisuutta näiden omissa periaateohjelmissa lausuttujen kestävän kehityksen periaatteiden kanssa. Harjanne myös muistuttaa siitä, miten tehokasta EU-vaikuttamista tehdään.

– Vaikuttavia eurooppalaisia toimia, Suomen ekologisen tilan parantamista, kaiken mahdollisen tekemistä luontokadon torjumiseksi. Sellaisia asioita oppositiopuoleet ohjelmissaan paaluttavat. Onkin hämmentävää, että oppositio on nyt tehnyt välikysymyksen, jossa se syyttää hallitusta omien periaatteidensa mukaisista toimista. Vihreille luonnon puolustaminen ei ole tällaista sanahelinää, Harjanne toteaa. 

Harjanne kyseenalaistaa välikysymyksen kritiikin siitä, että hallitus olisi laiminlyönyt Suomen kansallisen edun ennallistamisasetukseen liittyvässä vaikuttamisessa. 

– Mutta mikä on kansallinen etu? Ainakaan kansallinen etu ei ole neliraajajarrutus ympäristön suojelua kohtaan, Harjanne sanoo.

Harjanne listaa esimerkkejä tilanteista, joissa Suomen teollisuuden sääntelyä on lisätty ympäristön tilan parantamisen vuoksi.


– Esimerkiksi kymmenen vuotta sitten peloteltiin, että rikkidirektiivi tekisi laivakuljetuksista niin kalliita, että Suomesta kuolee vientiteollisuus. Näin ei käynyt. Sen sijaan ilma puhdistui ja suomalaiset merenkulkuteknologian osaajafirmat saivat töitä ja tilauksia, Harjanne sanoo. 

– Toimivat markkinat ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet jarruttajien ja pelottelijoiden maalaamat uhat ja hintalaput liioitelluksi. Suomen kansallinen etu onkin reilu ja tieteelliseen tilannekuvaan pohjaava, luonnon tilaa vahvistava ja kestävän talouden edellytykset turvaava sääntely myös EU-tasolla. Juuri sellaisen edistämiseen hallitus on kannassaan sitoutunut, Harjanne toteaa.

Harjanne ihmettelee myös oppositioryhmien käsitystä tehokkaasta EU-vaikuttamisesta. 

– Arvojensa lisäksi oppositiolta on hukassa se, miten EU:ssa vaikutetaan. Perustellun sääntelyn totaalinen vastustaminen ei suinkaan lisää, vaan vähentää, vaikutusmahdollisuuksia lopputulokseen. Ennallistamisasetus pohjaa EU:n biodiversiteettistrategiaan ja tavoitteisiin, joihin Suomi on jo sitoutunut. Jos ja kun haluamme parhaan mahdollisen ennallistamisasetuksen, suhtaudumme valmisteluun rakentavasti ja analyyttisesti, aiheellista kritiikkiä unohtamatta, Harjanne sanoo.

Lue koko puhe: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/atte-harjanteen-ryhmapuhe-eduskunnan-keskustelussa-9-11-valikysymyksesta-eun-ennallistamisasetuksesta/

Lähteet: Vihreät – De Gröna / STT
Kuva: Vihreät – De Gröna


Muuta luettavaa muualta

Pelaamista ja muuta ajanvietettä aikuisille

Siitä lähtien kun kotitietokoneet ja pelikonsolit tulivat koteihin 80-luvulla, on yleinen asenneilmapiiri pelaamista kohtaa muokkaantunut nykyisenlaiseksi. Nykyään on nimittäin aivan hyväksyttävää aikuisille sekä miehille, että naisille pelata mobiilipelejä, vaikka linja-autopysäkillä, kahvitauolla tai vaikkapa metrossa matkustaessaan. Kaikenlaiset mobiilipelit ovat lisääntyneet, niin kasinopelit kuten vaikkapa ruotsalaisen NetEnt pelistudion suosikit, e-urheilupeli esportal sivustolta kuin muut ajanvietepelit – itseasiassa markkinoilla on jopa omia pelipuhelimiakin jo saatavilla. Yhtä hyvin sitä voi pelata pasianssia tai laittaa bingo kierroksen käyntiin. Ja olet sitten ruotsinkielinen tai suomenkielinen tms, niin omalla kielelläsi pääset pelaamaan aivan yhtä hyvin – esim. Duelzin pelit ovat täysin ruotsin kielelläkin saatavissa. Pelaamistahan voi nykyään mobiilisti harrastaa aivan loistavasti sitten myös lomamatkalla, vaikka siellä Kanariansaaret -kiertomatkalla ensi talvena.

Ruutuaika lapselle

Yksin vietetty ruutuaika voi haitata lapsen kielellistä kehitystä. Tutkijan mukaan ruutuajan minuuttien sijaan kannattaa kääntää katse lapsen ja vanhemman vuorovaikutukseen. Ruutuaika lapselle on helppo asettaa esimerkiksi Family Link -sovelluksella. Voit määrittää, että kuinka kauan lapsi voi käyttää älylaitetta päivittäin.

Yksi kommentti artikkeliin ”Harjanne: Kansallinen etu ei ole neliraajajarrutus ympäristön suojelua kohtaan”

Vastaa