Kansainvälisesti katsoen yhteisöistä ja henkilöistä ja näiden hyvinvoinnista huolehtiminen on vastuullisuutta parhaimillaan. Hyvinvointi ja sosiaalinen vastuullisuus ovat asioita, jotka tulevat vastaan niin yhden hengen yrityksissä kuin isoissa pörssiyhtiöissä ja tehtaissa. Mutta siinä missä isossa kuvassa voi asiat olla niinkin yksinkertaisia kuin puhtaan juomaveden saatavuus tai yleensäkin ruoan saatavuus, niin hyvinvointivaltiossa kuten Suomi, voivat kysymykset olla aivan eri tasolla, kuten ruokavaliossa, miten esimerkiksi ketogeenien ruokavalio voi(si) lisätä hyvinvointia? Itseasiassa, minkälaisia vastuullisia ruokavaliota on, ja mitä vastuullisuus ruoan yhteydessä tarkoittaa?
Ketogeeninen ruokavalio
Ketogeeninen ruokavalio on runsasrasvainen, vähähiilihydraattinen ja kohtuullisesti proteiinia sisältävä ruokavalio. Ketogeeniseen ruokavalioon sopivat erinomaisesti muun muassa lehtivihannekset, kaalit, tomaatti, kurkku, kesäkurpitsa, munakoiso ja erilaiset yrttikasvit sekä myös sienet. Marjat ovat kaikkinensa superruokaa, ja niitä tulee sisällyttää myös ketogeeniseen ruokavalioon alun adaptaatiovaiheen jälkeen. Ketogeenisella ruokavaliolla on hoidettu pitkään epilepsiapotilaita sekä tiedetään, että siitä hyötyvät Alzheimerin tautia ja Parkinsonin tautia sairastavat. Ketogeenisella ruokavaliolla on lähes mahdotonta syödä eineksiä, joten nämä jäävät väistämättä pois. Mitä tulee myös ottaa huomioon, on se, että kehossa olevat myrkyt ovat sitoutuneena rasvakudokseen ja nämä vapautuvat rasvan alkaessa palaa. Tästä syystä liian raju painonpudotus raskauden tai imetyksen aikana ei ole hyvä ajatus. Yleensäkin jos aikoo tosissaan siirtyä jollekin erikoisruokavaliolle, kannattaa kenties tehdä omasta kehosta erilaisia mittauksia, jottei ruokavalio vahingoita omaa terveyttä.
Vastuullinen ruoka ja Suomi 2023
Koko ruokaketjun vastuullisuuteen vaikuttavat ainakin ympäristö, eläinten hyvinvointi, ravitsemus, työhyvinvointi, paikallinen hyvinvointi ja tuoteturvallisuus. Vastuullisia valintoja kannattaa lähestyä pienin askelin esimerkiksi korvaamalla osa lihatuotteista kasviksilla ja kasviproteiinilla, panostamalla lähellä tuotettuun ruokaan ja välttämällä ruoan pois heittämistä. Suomalainen ruokavalinta on ruoan laadun, työllisyyden, eettisyyden ja ruokakulttuurin näkökulmasta vastuullinen teko. Lisäksi lähellä tuotettu ruoka merkitsee lyhyempiä kuljetusmatkoja ja siten pienempää hiilijalanjälkeä. Vain pieni osa ruoantuotannon ympäristövaikutuksista kuitenkaan johtuu kuljetuksesta, mutta kotimaisuudella on muitakin hyötyjä. Suomessa meillä on kestävämmät resurssit (puhdasta vettä, tarpeeksi maata) tuottaa ruokaa, kuin monessa muussa maassa. Esimerkiksi suomalaisen perunan käyttö riisin sijaan on vesivarojen kannalta parempi vaihtoehto ja kotimaisen kalan käyttö on Itämeren rehevöitymisen kannalta hyvä.
Kasvukauden aikana tuotetut kasvikset tarvitsevat vähemmän lämmitysenergiaa, valaistusta ja lannoitteita kuin silloin, jos ne tuotettaisiin muuna aikana. Luonnossa kasvaneella ruoalla on pienemmät ympäristövaikutukset kuin kasvatetulla.
Vastuullisuus on ruoka-aineiden lisäksi myös vastuunottamista ruoanvalmistuksessa ja hävikissä. Ruokahävikin välttäminen on tärkeä osa vastuullista kulutusta. Osta vain sen verran kuin tarvitset, vältä heräteostoksia ja liian suuria pakkauksia, tarkasta tuotteen käyttöikä ja hyödynnä mahdollisuuksien mukaan myös alennettuja tuotteita. Vastaavasti ruoanvalmituksen suhteen, valitse esimerkiksi kattilan koko valmistettavan ruoan määrän mukaan. Suuren kattilan lämmittämiseen ja puhdistamiseen tarvitset enemmän energiaa kuin pienen. Valmista pienet ruokamäärät mieluummin liedellä kuin uunissa. Uunin käyttö kuluttaa eniten energiaa, joten silloin kuin uuni lämmitetään, kannatta ruokaa valmistaa suurempi määrä kerralla.
Mieti, että jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin kolmen maapallon luonnonvarat tyydyttämään kulutuksemme.
Oman toiminnan vastuullisuus
Yksi asia, jossa lähes jokaisella meistä on aina varaa parantaa liittyen edelliseen kohtaan on jätteiden lajittelu ja kierrätys. Siinä missä kierrätys on yrityksillekin tärkeä vastuullisuuden mittari, voimme me kaikki tehdä talouksissamme osamme. Lajittele jätteet oikein. Käytä muovipussin sijaan omaa kauppakassia. Toisin kuin monesti luullaan, elintarvikepakkauksilla on kokonaisuudessaan vain vähäiset ympäristövaikutukset. Itse asiassa elintarvikepakkaukset suojaavat tuotteita ja pidentävät niiden käyttöikää. Siten ruoan pakkaamisella voi olla positiivisia ympäristövaikutuksia kokonaisuuden kannalta, kun ruokaa menee pakkauksen ansiosta hukkaan vähemmän. Myös elintarvikkeiden kuljetusten ympäristökuormitus on vähäinen.
Yksi kommentti artikkeliin ”Hyvinvointi ja ruoka osana vastuullisuutta”