Ilma-vesilämpöpumput: Asiantuntijat vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin

Ilma-vesilämpöpumput ovat olleet markkinoilla jo jonkin aikaa, ja ne ovat valloittaneet monien kodinomistajien sydämet. Ilma-vesilämpöpumppua uudeksi lämmitysjärjestelmäkseen harkitsevilla ostajilla on kuitenkin usein paljon kysymyksiä ilma-vesilämpöpumpuista. Pyysimmekin siksi Zave Groupin asiantuntijaa vastaamaan niitä koskeviin useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Miten ilma-vesilämpöpumput toimivat?

Ilma-vesilämpöpumppu, josta käytetään usein nimitystä ilmalähdelämpöpumppu, toimii hyödyntämällä ulkoilman lämpöä ja muuntamalla sen lämmöksi, jota voidaan käyttää kodin lämmittämiseen pattereiden tai lattialämmityksen kautta. Lisäksi tätä järjestelmää voidaan käyttää veden lämmittämiseen lämminvesivaraajaan, jolloin suihkuihin, kylpyammeisiin ja hanoihin saadaan jatkuvasti kuumaa vettä.

Kuinka paljon tilaa ilma-vesilämpöpumpun asentaminen vaatii?

Tilantarve riippuu lopullisesta kokoonpanosta, mutta yleensä laitteen, lämpimän käyttöveden kattilan ja varaajan tilantarve on noin 3–4 m2. Mikäli kokoonpanoon ei liitetä näitä lisäosia, pienempikin tila voi riittää.

Millaista huoltoa ilma-vesilämpöpumppu tarvitsee? 

Suosittelemme ilma-vesilämpöpumppujen huoltoa kerran vuodessa. Säännöllisen huollon yhteydessä järjestelmän osat tarkistetaan ja osa niistä myös puhdistetaan. Säännöllisellä huollolla varmistetaan, että toimintahäiriöiden todennäköisyys lämmityskauden aikana on mahdollisimman pieni. Jotkut valmistajat myöntävät jopa täyden 5 vuoden takuun laitteille, jotka huolletaan vuosittain.

Voidaanko ilma-vesilämpöpumppua käyttää kylmemmissä ilmastoissa?

Kaikki valikoimassamme olevat ilma-vesilämpöpumput on suunniteltu käytettäväksi ilmastossamme. Tehokkaimmat lämpöpumput eivät sammu edes -30 celsiusasteen pakkasessa, ja jos pakkanen kiristyy erittäin kylmäksi, laitteissa on sisäänrakennetut sähkölämmittimet.

Mikä on ilma-vesilämpöpumpun käyttöikä? 

Ilma-vesilämpöpumppujen keskimääräinen käyttöikä on 10–15 vuotta. Olemme uusineet pumppuja, jotka ovat olleet jopa 18 vuotta vanhoja. Voimme siis sanoa turvallisin mielin, että ilma-vesilämpöpumput ovat kestäviä ja luotettavia.

Mitä on otettava huomioon mitoitettaessa ilma-vesilämpöpumppua tiettyyn käyttökohteeseen?

Ilma-vesilämpöpumppua valittaessa tärkeintä on ottaa huomioon rakennuksen energiantarve. Ilma-vesilämpöpumppua mitoitettaessa tärkeitä huomioon otettavia tekijöitä ovat tilan lämmitys- ja jäähdytyskuorma, ilmasto-olosuhteet, energiatehokkuusluokat ja lämpimän veden tarve.

Tarvitsevatko ilma-vesilämpöpumput varalämmitysjärjestelmän? 

Lisälämmönlähdettä ei välttämättä tarvita ainakaan koko talon lämmittämiseen. Itse lämpöpumpun lisäksi ilma-vesilämpöpumpuissa on sisäänrakennettu 3–9 kW:n sähkölämmitin, joka voi tarvittaessa tuottaa lisälämmitystä. On kuitenkin mahdollista, että tietyt osat, kuten kiertovesipumput, eivät toimi kunnolla, mikä voi vaikuttaa veden kiertoon. Siksi varalämmitysjärjestelmästä on aina hyötyä kaiken varalta.

Voidaanko ilma-vesilämpöpumppu yhdistää aurinkopaneeleihin, jolloin saadaan lisää energiansäästöjä?

Aurinkopaneelit liitetään yleensä sähköverkkoon sähkön tuottamiseksi. Koska lämpöpumppu saa virtaa sähkökeskuksesta, sitä voidaan pitää eräänlaisena energiansäästökeinona.

Zave-pumput on suunniteltu pitkäikäisiksi ja luotettaviksi, ja niiden kestävyys on asetettu etusijalle, jotta ne tuottaisivat erinomaista laatua ja tasaista suorituskykyä. Pohjois-Euroopan suurimpana sisäilmastolaitteiden jälleenmyyjänä olemme ylpeitä siitä, että olemme ensisijainen valinta tuhansille kodinomistajille, jotka etsivät energiatehokkaita ratkaisuja sisäilmastointitarpeisiinsa. Toimimme kahdeksassa Euroopan maassa, ja olemme omistautuneet palvelemaan asiakkaitamme mahdollisimman hyvin.

Mikäli olet vaihtamassa lämmitysjärjestelmääsi ja harkitset ilma-vesilämpöpumpun hankkimista ja sinulla on lisäkysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä Zaven asiantuntijoihin.

Vastaa