Järeitä toimia polttoainehintoihin puuttumiseksi – jakeluvelvoitteen alentaminen eduskuntaan

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on ilahtunut siitä, että jakeluvelvoitteen tilapäinen alentaminen etenee. Hallitus on tänään antanut eduskunnalle esityksensä jakeluvelvoitetta koskevan lain muuttamisesta. Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan tämän kesän aikana.

– Olen erittäin tyytyväinen, että tämä asia etenee. Olen tehnyt hartiavoimin töitä sen eteen, että tämäkin keino korkeisiin polttoainehintoihin puuttumiseksi otetaan käyttöön. Polttoaineiden korkeat hinnat ovat kurittaneet niin yrityksiä kuin ihmisiäkin. Jakeluvelvoitetta alentamalla voimme samalla sekä pitää kuljetusalan pyöriä pyörimässä että helpottaa myös ihmisten liikkumista arjessa niin työssäkäynnin kuin vapaa-ajan liikkumisen osalta. Varautumisen ministerityöryhmä on kevään aikana tehnyt useita tärkeitä päätöksiä kokemaamme energiahintojen nousuun vastaamiseksi. On hienoa, että hallitus on tarttunut ripeästi toimeen ja näitä päätettyjä helpotuksia saadaan pian voimaan, Kymäläinen toteaa.

Hallitus esittää, että kuluvan vuoden jakeluvelvoitetta lasketaan 7,5 prosenttiyksiköllä niin, että jakeluvelvoite olisi loppuvuonna 12 prosenttia. Tämän arvioidaan alentavan dieselin hintaa 12 sentillä ja bensiinin hintaa hiukan vähemmän, sillä jakeluvelvoitetta täytetään enemmän uusiutuvalla dieselillä. Varautumisen ministerityöryhmän linjauksen mukaisesti sama 7,5 prosenttiyksikköä alempi jakeluvelvoite toteutetaan myös vuodelle 2023. Tästä on käynnissä erillinen lakihanke.

– Tämän toimenpiteen hintavaikutus riippuu pitkälti siitä, miten nopeasti polttoaineen jakelijat reagoivat jakeluvelvoitteen laskuun ja vähentävät jakelemissaan polttoaineissa biopolttoaineiden osuutta. Vetoankin tässä yhteydessä vahvasti jakelijoihin siinä, että alhaisempi jakeluvelvoite aidosti siirrettäisiin hintoihin niin pian kuin mahdollista, mikä on ollut tämän esityksen perimmäinen tarkoitus. Tämä tehdään, jotta ihmisten ja elinkeinoelämän tilanne helpottuisi, Kymäläinen päättää.

Lähteet: SDP Eduskunta / STT
Kuva: Jukka-Pekka Flander


Muuta luettavaa muualta:

Pelaamista ja muuta ajanvietettä aikuisille

Siitä lähtien kun kotitietokoneet ja pelikonsolit tulivat koteihin 80-luvulla, on yleinen asenneilmapiiri pelaamista kohtaa muokkaantunut nykyisenlaiseksi. Nykyään on nimittäin aivan hyväksyttävää aikuisille sekä miehille, että naisille pelata mobiilipelejä, vaikka linja-autopysäkillä, kahvitauolla tai vaikkapa metrossa matkustaessaan. Kaikenlaiset mobiilipelit ovat lisääntyneet, niin kasinopelit kuten vaikkapa ruotsalaisen NetEnt pelistudion suosikit, e-urheilupeli esportal sivustolta kuin muut ajanvietepelit – itseasiassa markkinoilla on jopa omia pelipuhelimiakin jo saatavilla. Yhtä hyvin sitä voi pelata pasianssia tai laittaa bingo kierroksen käyntiin. Ja olet sitten ruotsinkielinen tai suomenkielinen tms, niin omalla kielelläsi pääset pelaamaan aivan yhtä hyvin – esim. Duelzin pelit ovat täysin ruotsin kielelläkin saatavissa. Pelaamistahan voi nykyään mobiilisti harrastaa aivan loistavasti sitten myös lomamatkalla, vaikka siellä Kanariansaaret -kiertomatkalla ensi talvena.

Pelaamisen ohessa ei pidä unohtaa liikuntaa, lue vaikka Sim Liivik ajatuksia. Ja kaiken tekemisen, opiskelun ja mahdollisen itsensäkehittämisen parissa, kannattaa miettiä niitä omia talousasioitakin, ja siinä mielessä pienlaina saattaa olla mielenkiintoinen vaihtoehto. Eihän sitä koskaan tiedä, jos kaiken uuden oppimisen ohessa mieleesi tuleekin tehdä kotiisi retrosisustus. Retro voi tulla vastaan ihan tulevana jouluna, esimerkiksi pakkausmateriaalit – niissä kun alkaa olla vaikka kuinka paljon vaihtoehtoja jo aivan kotioloissakin. Ps. tiedätkö muuten mikä Budbee on, ja mitä se toi tullessaan Suomeen? Ja muute joulusta puheenollen, mitä jos tänä jouluna teettäisit julisteet omasta kuvasta, tai jopa t-paidan omalla tekstillä ystävällesi? Tai miksei vaikka The Witcher eli noitusin kirjojen ja TV-sarjan innoittamana jotain sinnepäin?

Entäs sitten se turvallisuus ja netissä pelaaminen? Nettiliikenne lienee hyvin suojattua, mutta muuten kannattaa miettiä niitä VPN-ratkaisuja, yritysturvallisuutta ja sitä oman laitteen turvasovelluksia, ovat ne kunnossa, ja ovatko oman laitteesi sovellukset edes ajan tasalla eli päivitettyjä?

Vastaa