JHL: Marinin hallitus ojensi käden kunnille – Kuntien pantava yt-neuvotteluille välitön stoppi

Sanna Marinin hallituksen budjettiesitys helpottaa kuntien taloutta niin paljon, että vyönkiristyksiä ei tarvita, kiittää JHL:n Päivi Niemi-Laine.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus onnistui hyvin ensi vuoden talousarvioesityksen laatimisessa, kiittää Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Marinin hallitus ehdottaa ensi vuodelle kuntatalouteen ja kuntien peruspalveluihin yhteensä 1,45 miljardin euron tukipakettia.

Tukeen kuuluu 300 miljoonan euron kertaluonteinen lisäys peruspalvelujen valtionosuuksiin. Tästä 20 miljoonaa kohdennetaan harkinnanvaraiseen valtionosuuden korotukseen.

– Hallitus linjaa budjettiriihessään kuntatalouden paineita helpottavista toimenpiteistä. Se on kunnille kädenojennus, johon näiden tulee tarttua, Niemi-Laine korostaa.

Hän jatkaa, että kunnille ohjattavan rahoituspaketin johdosta kuntien kaavailemilta vyönkiristyksiltä – eli lomautuksilta ja irtisanomisilta – putosi pohja. Kuntien henkilöstön kokema uhka työsuhteidensa epävarmuudesta tulee häivyttää.

– Kuntien yt:t on lopetettava välittömästi, Niemi-Laine vaatii.

Kikyn laineet lyövät yhä

Täysin kritiikittä JHL:n puheenjohtaja ei ensi vuoden talousarvioesitystä niele.  Kilpailukykysopimuksen laineet lyövät edelleen ehdotettuun budjettiin, Päivi Niemi-Laine moittii.

– Kikyyn kiinteästi liittynyt valtionosuusleikkauksen peruste – työajan pidennys – poistui syyskuussa. Nyt kuitenkin hallitus päätti jättää leikkauksen valtionosuuteen, Niemi-Laine kummastelee.

Leikkauspäätös vähentää kuntien valtionosuutta yli 80 miljoonaa euroa tänä vuonna ja noin 250 miljoonaa euroa ensi vuodesta alkaen. Se heikentää lakisääteisten peruspalvelujen rahoitusta.

– Kiky-tulonsiirrot yksityiselle sektorille ovat valitettavasti edelleen voimassa, Niemi-Laine toteaa.

Lähde: STT Info

Trackbacks & Pings

Vastaa