Kansanedustajat: Ennaltaehkäisevät seniorineuvolat saamassa vihreää valoa eduskunnalta

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on linjannut mietinnössään, että eduskunnan käsittelyssä olevaan vanhuspalvelulakiin lisättäisiin uusi momentti ikääntyneen väestön neuvolatoiminnasta.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on linjannut mietinnössään, että eduskunnan käsittelyssä olevaan vanhuspalvelulakiin lisättäisiin uusi momentti ikääntyneen väestön neuvolatoiminnasta. Kirjauksen taustalla on kansanedustajien Veronica Rehn-Kiven (r.), Pia Kauman (kok.) sekä Hanna-Leena Mattilan (kesk.) jättämät valtiopäivätoimet sekä aktiivinen työ valiokunnassa. Lisäksi Rehn-Kivi sekä Kauma ovat yhdessä jättäneet valtuustoaloitteen seniorineuvoloiden pilotoimisesta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella.

Seniorineuvoloilla tarkoitetaan palvelukokonaisuutta, joissa keskeistä ovat tietylle ikäluokalle kohdistetut suunnitelmalliset terveystarkastukset eläkkeelle jäämisen kynnyksellä eli noin 65 vuoden iässä. Tapaamisissa ikäihmisille tehdään laaja terveystarkastus, josta heidät tarvittaessa ohjataan jatkotutkimuksiin tai hoitoon. Lisäksi tarkastuksessa kiinnitetään huomiota fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin sekä elämäntapoihin.

Kansanedustajat ovat tyytyväisiä siihen, miten nopeasti heidän ajamansa hanke on edistynyt ja miten laajaa tukea yli puoluekenttien aloite on saanut.

”Olen kiitollinen ja iloinen siitä, että valiokunta on ottanut lakiesityksen sisällön huomioon ja lisännyt yksimielisesti lakipykälään tekstin ikääntyvän väestön neuvoloista. Vaikka mietinnössä ei lakialoitteen tapaan velvoiteta hyvinvointialueita perustamaan seniorineuvoloita, on tämä ratkaiseva ja tärkeä askel oikeaan suuntaan. Kun pystymme havaitsemaan sairaudet ajoissa, ja vähentämään ikäihmisten yksinäisyyttä ja turvattomuutta, terveet elinvuodet lisääntyvät sekä elämänilo ja toimintakyky paranevat. Samalla toimimme pitkällä tähtäimellä kustannustehokkaasti”, aloittaa Rehn-Kivi.

”Työelämästä eläkkeelle siirryttäessä vastuu omasta terveydestä jää kokonaan ihmiselle itselleen. Ja juuri siinä vaiheessa erilaiset sairaudet alkavat vaivata. Seniorineuvoloiden ennaltaehkäisevät terveystarkastukset ovat tärkeitä, sillä ne tavoittavat myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät välttämättä muuten hakeutuisi terveystarkastuksiin. Tarkastuksissa on havaittu esimerkiksi piileviä sydän- ja verisuonisairauksia sekä diabetesta, joihin on voitu reagoida jo ennen oireiden esiintuloa tai pahenemista. On hienoa nähdä, että asiasta ollaan yhtä mieltä yli puoluerajojen ja että hanke edistyy”, jatkaa Kauma.

Tärkeä askel

”Valiokunnan linjaus on tärkeä askel siinä, että ikäihmisten elämänlaatua parantavat seniorineuvolat saadaan käyttöön maanlaajuisesti. Raahen seudulla seniorineuvolat ovat olleet toiminnassa jo pidemmän aikaa. Ikäihmisten neuvola on tavoittanut Raahessa yhdeksän kymmenestä ikääntyneestä ja edistänyt merkittävästi heidän hyvinvointiaan ja terveyttään sekä tuottanut säästöjä kalliimpien sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeen vähentyessä. Seniorineuvolat tulisi ehdottomasti ottaa käyttöön koko maassa, sillä arvokas ja terve vanhuus kuuluu kaikille”, päättää Mattila.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyi myös yksimielisesti lausuman, että hallitus selvittää hyviä toimintatapoja ikääntyneen väestön terveyden ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi ja parhaiden käytäntöjen vakiinnuttamiseksi koko maahan esimerkiksi ikäihmisten neuvolatoimintana. Vanhuspalvelulain toisen osan varsinainen käsittely eduskunnassa tapahtuu viikolla 25.

Lähteet: STT / Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Urheilusta ja sen seuraamisesta

Muistatko vielä Tukholman Globenin, se on nykyään Avicii Areena. Tai mitä tapahtui juuri Lahdessa, kun Red Bull juoksutapahtuma valtasi Lahden suurmäen? Nykyään tapahtumia on entistä enemmän ja valikoimat sen kun laajenevat – kiitos pitkälti aikuisten lisääntyvän vapaa-ajan ja nousseen elintason. Vai olisiko sittenkin Golf se sinun valintasi, ja sitä auttamassa ovat sitten erilaiset Golf-videot. Tässä kaikessa kehityksessä ja lisääntyneessä tarjonnassa myös vastuullisuus (sustainability) on noussut aivan uusiin otsikoihin.

Taloudenhallintaan apua ja uusia ajatuksia

Lainamarkkinat ovat myös laajentaneet palveluitaan, ja kuka tahansa meistä aikuisista voi hakea lainaa netistä yhdestä palvelusta ja saada vastauksena useamman lainatarjouksen. Toisaalta myös lukemalla voi oppia lisää historiasta, jonka kautta kuitenkin lähes kaikki nykyajankin tapahtumat ovat selitettävissä. Ja jos sitten siitä talousrahasta jää ylimääräistä, niin ainahan naisena voi sitten shoppailla vaikka uusia vaatteita. Taloudenhallinnan ajatusten mukana tulevat helposti suunnitelmiin myös kierrättäminen ja oma hiilijalanjälki, kysymyksiä, joita pitää silloin tällöin miettiä.  Taloudenasioita ajatellessa ja suunnitellessa voi vastaan tulla paljon termejä joista ei ole aiemmin kuullutkaan, kuten annuiteetti ja tasaerä. Tai voihan tilanne olla sellainenkin, että olet tilanteessa missä tarvitset apua toiselta, tai sinä olet se, joka antaa apuja arjen raha-asioiden hoitoon toisen puolesta.

Valmistaudu syksyyn ja talveen

Kun kaikki liikuntasuoritteet ovat kalenterissa, ja oma talous tsekattu kuntoon, on aika tarkistaa auto syksyn kelejä varten, onhan renkaat kunnossa? Syksyn tullessa pitää koiranomistajienkin muistaa pari tärkeätä asiaa koiran kanssa ulkoillessa metsässä. Syksyn tullessa aurinkoiset päivät alkavat hetkellisesti ainakin vähentyä ja syksyn sateet tulevat, silloin voi välillä myös oma työmotivaatio laskea, mutta onneksi voi omalla ajattelulla löytää työmotivaation uudelleen. Toisaalta taas yrittäjät voivat syksyllä miettiä uutta ilmettä oman yrityksen ilmeeseen talvikautta ajatellen, sillä on taloudellinen tilanne maailmalla mikä tahansa, elämä ja liiketoiminta jatkuu kuitenkin.


Muuta luettavaa muualta

Samsung ja suosittu TikTok lanseeravat StemDrop -musiikkialustan

Uusi kansainvälinen musiikkialusta StemDrop heijastaa Samsungin sitoutumista luovan ilmaisun vahvistamiseen. TikTokin käyttäjät voivat sen avulla löytää uutta musiikkia ja aloittaa maailmanlaajuisia musiikkiyhteistöitä.

Vastaa