Lidl poistaa pelikoneet kaupoistaan – ”vastuullisuus on tekoja, ei puhetta”

Kauppaketju Lidl on päättänyt ensimmäisenä valtakunnallisena kauppaketjuna Suomessa poistaa Veikkauksen pelikoneet kaikista myymälöistään Hangosta Sodankylään. Pelikoneet poistuvat kaupoista kesän 2021 aikana. Päätöksen taustalla on halu näyttää suuntaa vastuullisten valintojen kauppana.

Kauppojen pelikoneista on käyty vilkasta keskustelua vuodesta 2019 alkaen, jolloin tehtiin kaksi kansalaisaloitetta pelikoneiden poistamiseksi kaupoista. Kansalaisaloitteista kumpikaan ei edennyt eduskunnan käsiteltäväksi, koska ne eivät keränneet kuudessa kuukaudessa vaadittuja viittäkymmentätuhatta allekirjoitusta. Kansalaisaloitteiden motiivina oli rahapelihaittojen pienentäminen ja niiden tavoitteena oli siirtää pelaaminen valvotumpaan ympäristöön.  

Kauppaketju Lidl aikoo nyt kuitenkin sanoa hyvästit pelikoneille. Peliautomaatit poistuvat kaikista Suomen Lidl-myymälöistä kesän 2021 aikana. Lidlin kaupoissa on yhteensä noin 250 peliautomaattia. Päätös tarkoittaa ketjulle automaateista saatavan provision menetystä. Peliautomaateista saatu provisio on ollut Lidlissä normaaliaikana vuositasolla miljoonaluokkaa. Toimitusjohtaja perustelee päätöstä vastuullisuudella.

– Meille vastuullisuus on tekoja, ei pelkkää puhetta tai mainoslauseita. On kiistaton tosiasia, että pelaamisesta aiheutuu ongelmia, ja että kauppojen pelikoneilla on oma roolinsa tässä. Jokaisen kaupan toimijan on itse päätettävä kantansa pelikoneisiin ja arvioitava mahdollisuutensa luopua niistä, mutta isona yrityksenä voimme toimia esikuvana ja suunnannäyttäjänä tässä, toimitusjohtaja Nicholas Pennanen kertoo.

Kaupalle pelikoneiden ylläpito tarkoittaa myös tehtäviä ja vastuuta. Henkilökuntaa koulutetaan säännöllisesti valvomaan kauppojen yhteydessä olevia pelikoneita ja ehkäisemään ongelmia. Pakollinen tunnistautuminen ei poista kaupan tehtäviä kokonaan. Ikärajavalvonnan lisäksi kaupassa käytetään aikaa myös pelikoneiden puhtaanapitoon ja tuottojen tilittämiseen.

– Käytämme pelikoneisiin käytetyn työajan jatkossa asiakaskokemuksen kehittämiseen. Saamme myymälästä muutaman neliön verran tilaa muuhun käyttöön, ja pystymme käyttämään sen entistä paremmin asiakkaidemme eduksi. Julkinen keskustelu, saamamme palaute ja korona-aika on osoittanut, että iso osa suomalaista ei pidä pelikoneita välttämättömänä palveluna ruokakaupassa, Pennanen

Vastaa