Lopeta rahapelaaminen – aloita sijoittaminen

Suomalaiset tykkäävät pelata rahapelejä. Me pelaamme varsinkin niitä automaatteja, mitä on hajasijoitettuna ympäri Suomen kaupoissa, kioskeilla, ravintoloissa, hotelleissa ja huoltoasemilla. Normaaliin arkeen kuuluu se, että ainakin kaupassa käydessämme näämme yhden tai useamman pelikoneen ja pelaajia niiden parissa. Me suomalaiset häviämme vuosittain yli 1,5 miljardia euroa Veikkauksen peleihin! Keskimäärin jokainen aikuinen suomalainen häviää siis useamman sata euroa – ja vaikka et itse pelaisi, se tarkoittaa, että joku toinen häviää sitäkin enemmän. Eikä tuo miljardimäärä siis ole pelaamisen, vaan nimenomaan HÄVIÄMISEN määrä. Mitä jos sen sijaan, että laitetaan se lottolappu vetämään tai pelataan sitä kaupan automaattia, laitettaisiinkin kansakuntana rahat sijoituksiin, aivan kuten naapurimaa Ruotsi ja ruotsalaiset ovat tehneet. Suomalaisista 46 prosentilla on osake- tai rahasto-omistuksia, kun Ruotsissa vastaava luku on 62 prosenttia.

Photo by Magnet.me on Unsplash

Lähde aktiivisesti mukaan sijoitusmarkkinoille

Avaa ilmainen osakesijoitustili eTorossa – ja pääse eroon palkkioista. Nollapalkkio tarkoittaa, että mitään lisäkustannuksia ei lisätä. Useimmat välittäjät lisäävät käsittelymaksun, kun ostat tai myyt osakkeita heidän kauttaan. Lisäksi monet välittäjät veloittavat neljännesvuosittaisen hallinnointimaksun ja/tai käyttömaksun. eToro ei koskaan veloita mitään hallinta-, hallinnointi- tai lipukemaksuja. eToro omaksuu jopa leimaveron ja varainsiirtoveron asiakkaiden puolesta, kun se on mahdollista. Tämä merkitsee Isossa-Britanniassa 0,5 %, Irlannissa 1 %, Ranskassa 0,3 % ja Italiassa 0,1 % lisäsäästöjä.

eToro tarjoaa osakkeita 17 pörssistä kautta maailman. Huomaa kuitenkin, että kunkin pörssin jokainen osake ei ole saatavilla alustalla.

Entä sijoittaminen kryptovaluuttaan?

Osakesijoittaminen voi olla hauskaa, ja pitkällä jänteellä todennäköisesti myös tuottavaa. Toinen huomattavasti suuremman riskin sisältämä vaihtoehto on lähteä sijoittamaan kryptovaluuttaan. Kryptovaluuttojen kurssit heilahtelevat huomattavasti enemmän kuin peruspörssikurssit, ja siksi sitä usein verrataankin uhkapeliin – oli se sitten Bitcoin tai joku muu virtuaalinen kryptovaluutta, voi olla että pääset kunnon tilille, tai koko sijoituksesi muuttuu senteiksi.

Sijoittamisen vauhtiin pääset edullisesti vaikka oman pankkisi rahastosijoittamisen kautta, mutta jos haluat itse tehdä jotain aktiivisemmin, ovat osakemarkkinat ja kryptovaluutat kenties mielenkiintoisempia kohteita.

Ota kuitenkin aina huomioon oma taloutesi kokonaisuutena, ja pidä huoli, että et lähde riskeeraamaan liian isoilla summilla – vähän siis sama kuin menisit kasinolle. Kansainvälisillä rahamarkkinoilla voi olla välillä aika villi meno.

Lue lisää kryptovaluutoista sitä varten avaamaltamme sivustolta: www.uusibittivaluutta.fi
Tai jos olet sittenkin enemmän kiinnostunut tulevaisuudestamme tällä maapallolla, vinkkinä toinen sivustomme: www.ilmastopaketti.fi

Miten sijoittaminen pitäisi aloittaa?

Sijoittamisen aloittamiseen ei ole mitään tiettyjä ohjeita, mutta neuvoja löytyy niin omasta pankista kuin netistä sadoilta sivustoilta. Tärkeintä on kuitenkin oma halu oppia lisää markkinoista ja sitä kautta kenties lähteä tekemään mös aktiivista kauppaa esimerkiksi juuri tässä artikkelissa esitellyn eToro kauppapaikan mahdollisuuksien kautta.

Sijoita rahaston tai osakkeiden avulla yrityksiin, asuntoihin, kiinteistöihin ja metsään. Kun sijoitat säännöllisesti ja annat ajan tehdä tehtävänsä, vaurastut kuin huomaamatta.

Sinun vain pitää tehdä itsellesi selväksi:

  • minkä verran haluat sijoittaa
  • päätä ja laske oma riskitasosi, mieti että rahastot ovat pienellä riskillä, osakkeet isommalla ja edellä mainitut kryptovaluutat jo isommalla riskillä
  • onko sinulla jokin tavoite?

Sijoittaminen kannattaa aloittaa aikaisemmin kuin myöhemmin – se tyyli on sitten vapaa.

Mihin osakkeisiin suomalaiset sijoittavat vuonna 2021?

Alec_Stocks_FI

Varakkaimpien asiakkaiden salkuista löytyy perinteikkäitä, vakaina pidettyjä osingonmaksajayhtiöitä. Yhteinen tekijä näillä yhtiöillä on se, että useat näistä ovat olleet omilla toimialoillaan vahvoja tekijöitä jo vuosikymmenten ajan.

Kymmenen suosituinta omistusta Private Banking -asiakkaiden salkuissa:

1. Nordea

2. Novo Nordisk

3. Sampo

4. Fortum

5. Telia

6. Nokia

7. Investor AB

8. Danske Bank

9. Vestas Wind Systems

10. Hennes & Mauritz

Salkut koko Pohjoismaisessa konsernissa. Lähde: Nordnet

Mutta muutoksen tuulet tuivertavat jo suomalaisten osakesijoittajien salkuissa, nimittäin eri palveluiden kuten eToro avulla suomalaiset ovat lähteneet aktiivisesti sijoittamaan myös ulkomaisiin pörsseihin. Suomalaisten omistamien ulkomaisiin pörssien listattujen osakkeiden arvo kaksinkertaistui viimeisen vuoden aikana. Suomalaiset sijoittivat viime vuonna osakkeisiin noin 1,6 miljardia euroa uutta rahaa. Noista nettosijoituksista noin 600 miljoonaa euroa kohdistui ulkomaisiin yhtiöihin.

Mutta kuten tupakanpoltto ei ole koskaan liian myöhäistä lopettaa, ei sijoittaminen ole koskaan liian myöhäistä aloittaa, mutta mitä aikaisemmin aloitat, sitä nopeammin pääset vauhtiin ja pääset nauttimaan kenties nousevien kurssien tuomasta huumasta, ja osakkeiden osinkojen tipahtamisesta tilille. Tai onko sinusta sittenkin tulossa päiväkauppaatekevä ammattilainen?

Vastaa