Maria Ohisalo: Tänään uudet perhevapaat – huomenna isovanhemmanvapaa

Kauan odotettu perhevapaauudistus astui voimaan tänään. Seuraavaksi Vihreät haluaa isovanhemmille ansiosidonnaisen vanhempainvapaan, kirjoittaa puheenjohtaja Maria Ohisalo Vihreässä blogissa.

– Kauan odotettu ja toivottu perhevapaauudistus astui vihdoin tänään voimaan. Olen valtavan onnellinen siitä, että uudistuksessa perhevapaat jaetaan tasan kahden vanhemman kesken ja yhä useampi lapsi saa omaa aikaa tutustua molempiin vanhempiinsa. Uudistusta tehtäessä on myös otettu huomioon monimuotoiset perheet, Ohisalo kirjoittaa.

Perhevapaauudistuksen myötä perheet voivat jakaa hoivavastuuta tasaisemmin, helpottaa työn ja perheen yhteensovittamista erilaisissa pätkissä ja keskittyä halutessaan kotona olemiseen hieman pidempään. 

Seuraavaksi askeleeksi perhevapaiden kehittämisessä Vihreät esittää ansiosidonnaisen isovanhemmanvapaan mahdollistamista.

– Kun mummi tai isoisä olisi tuttu ihminen vauvan tai taaperon arjessa, voisi kynnys perheen auttamiseen madaltua myöhemminkin. Isovanhemmalle perhevapaajakso olisi mahdollisuus vahvistaa sidettä lapsenlapseen ja parantaa omaa jaksamistaan pitämällä enimmillään noin neljä kuukautta taukoa työelämästä tai lyhentämällä työpäivää kahdeksan kuukauden ajan, Ohisalo sanoo. 

Vanhemmilla tulisi olla mahdollisuus siirtää uuden perhevapaamallin viimeisten 63 + 63 päivän osuutta isovanhemmille näin halutessaan. Isovanhemmanvapaa mahdollistaisi esimerkiksi sen, että yrittäjä-äiti siirtäisi 63 päivää ansiosidonnaisia vanhempainvapaapäiviä ukille, tai yksinhuoltajaisä siirtäisi puolet päivistään, eli 63, mummolle. Perheiden tilanteet ovat moninaisia.

Eduskunnan tietopalvelun uuden arvion mukaan isovanhemmanvapaan käyttöönotto maksaisi noin 15 miljoonaa euroa. Laskelma on tehty oletuksella, että vanhempainrahan siirrettävissä olevista päivistä siirrettäisiin isovanhemmille noin 10 %. 

– Isovanhemmanvapaa olisi kustannustehokas tapa tukea lapsiperheiden jaksamista ja tuoda paitsi apua arkeen, myös vahvistaa lapsen ja isovanhemman suhdetta, Ohisalo toteaa.

Koko blogikirjoitus luettavissa Vihreiden verkkosivuilla osoitteessa: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/tanaan-uudet-perhevapaat-huomenna-isovanhemmanvapaa/

Lähteet: Vihreät / STT

Vastaa