Savuton tulevaisuuden Suomi

Vaikka moni asia on mennyt valtavasti eteenpäin Suomessa,kuten muuallakin maailmassa, tupakoinnista emme ole vielä täysin päässeet irti. Suomessa ollaan kuitenkin oikealla tiellä, ja tupakoijat ovat jo selvästi vähentyneet katukuvasta – mutta kokonaan tupakattomaksi ei vielä olla päästy, vaikka hyviä tupakoimattomuutta tukevia tuotteita kuten nikotiinipussit ovat tulleet markkinoille, lue lisää tästä.

savuton tulevaisuuden suomi

Kerrataampa vielä täällä vastuullisuudenkin puolella niitä asioita, joiden vuoksi tupakoimattomuus on hyväksi näin listana:

Terveydelliset haitat

Kukaan ei voi enää nykypäivänä sanoa mitään vastaan sille, että tupakoinnista on terveydellistä haitttaa sekä tupakoitsijalle, että tämän läheisille, jotka joutuvat olemaan tupakansavun vaikutuksen piirissä. Kaikki tupakoitsijat eivät aina muista, tai edes tiedä, että se tupakansavu on oikeasti haitallinen niille läheisille, joiden lähellä tupakoitsija polttaa. Tupakansavussa on yli 4 000 yksittäistä yhdistettä. Tupakansavu sisältää yli sata ihmiselle haitallista yhdistettä, joista syöpää aiheuttavia on ainakin neljäkymmentä.

Useimmiten tupakka tai tupakansavu sisältävät seuraavat ainesosat:

  • Ammoniakki lisää nikotiinin imeytymistä elimistöön muuttamalla hengitysteiden pH:ta. Tunnetaan yleensä pesuaineen ainesosana.
  • Asetoni Tunnetaan yleensä maalinpoistoaineena eli on liuotin.
  • Arseeni Tunnetaan yleensä tuholaismyrkkynä.
  • Bentseeni  Aromaattinen, herkästi haihtuva neste, joka korkeina pitoisuuksina lisää ihmisen syöpään, yleisimmin leukemiaan, sairastumisen riskiä.  Käytetään yleensä räjähteiden, synteettisen kumin ja kankaan sekä pesuaineiden valmistukseen.
  • Bentsopyreeni  Syöpää aiheuttava aine, jota syntyy epätäydellisessä palamisessa, esimerkiksi avotulella grillatessa (makkarassa mustuneet kohdat), liikenteessä ja metsäpaloissa.
  • Butaani  Sytytysneste, jota käytetään retkikeittimissä ja kaasuhelloissa nestekaasun muodossa.
  • Cadmium Alkuaine, jota on yleensä auton akuissa.
  • DDT Tunnettu hyönteismyrkkynä ja useimmissa maissa kielletty. Tappaa hitaasti, koska se kertyy maksaan ja munuaisiin ja pikkuhiljaa vaikuttaa hormonitoimintaan.
  • Formaldehydi Tunnetaan yleensä ruumiiden säilöntäaineena.
  • Häkä  eli hiilimonoksidi on myrkyllinen kaasu, jota muodostuu yleensä puun palaessa epätäydellisesti.
  • Metanoli Käytetään yleensä rakettien polttoaineissa.
  • Naftaliini Koipalloissa käytetty myrkky, joka myös imeytyy ihon läpi. Pitkäaikainen altistuminen aiheuttaa syöpää ja anemiaa.
  • Nikkeli eri muodoissaan on terveydelle haitallinen aine, joka allergisoi herkästi. Nikkelin käyttöä on rajoitettu erityisesti napeissa ja koruissa. Kaasumainen nikkeli on yhdiste, jonka pienikin annos tappaa. Nikkelipölyn hengittäminen altistaa hengitysteiden syövälle.
  • Titaani Käytetään yleensä lentokoneiden valmistuksessa.
  • Tolueeni Liuotusaineiden aineosa, joka ärsyttää ja syttyy helposti. Käytetään yleensä painomusteissa, liimoissa, tinnereissä ja lakoissa.
  • Vetysyanidi Tunnetaan keskitysleirien tappavana kaasuna (II maailmansota, holokausti).

Jos tuo listaus ei tunnu vaikuttavalta, niin sen pitäisi tuntua siinä vaiheessa, kun alkaa oikeasti miettiä, mitä nämä tupakansavun sisältämät aihesosat oikeasti aihauttavat – puhutaan siis nyt siitä passiivisesta tupakoinnista, joka tuntuu olevan tupakoitsijoille vaikea ymmärtää- helposti kuulee sanottavan, että minähän se tässä poltan, et sinä – tietämättömyyden puoleen ei pitäisi enää kääntyä, sillä tietoa on saatavilla valtavasti.

Passiivinen tupakointi on tupakoimattoman henkilön altistumista tupakansavun karsinogeeneille, teratogeeneille, ärsyttäville ja toksisille aineille toisten tupakoinnin vuoksi. On vahvaa näyttöä siitä, että passiivinen tupakointi aiheuttaa useita kansanterveydellisesti merkittäviä sairauksia sekä lisää niiden pahenemista. Lapsilla passiivinen tupakointi lisää keskikorvainfektioita, alempia hengitystieinfektioita, astmaa ja kätkytkuolemia; aikuisilla astmaa, keuhkoahtaumatautia, keuhkosyöpää sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Raskaana olevien altistuminen passiiviselle tupakoinnille johtaa sikiön kavuhäiriöön ja voi johtaa elinjärjestelmien kehityshäiriöihin.

Tupakoitsija ei voi olla vastuullinen kansalainen.

Omaisuushaitat

Tupakoitsija ei välttämättä huomaa edes sitä, kuinka tupakansavu ja kaikki tupakointiin liittyvä vaikuttaa myös omaan asuntoon, vaatteisiin ja omaan autoon. Tupakoija jättää jälkeensä hajun ja värihaitan, mikä vaikeuttaa sekä asunnon että auton jälleenmyyntiä jopa siinä mittakaavassa, että puhutaan suurista rahallisista tappioista.

Haitat luonnolle

Tupakan viljely tuhoaa metsiä, savukkeiden valmistus aiheuttaa ympäristöpäästöjä ja myrkylliset tumpit jäävät luontoon. Jos poltat askin päivässä, vuodessa savukkeidesi vuoksi kaadetaan 24 puuta jossain päin maailmaa – yleensä kehitysmaissa. Metsien kaataminen kiihdyttää ilmastonmuutosta ja jättää maaperän alttiiksi tuulille ja sateille, mikä synnyttää vähitellen autiomaita. On laskettu, että jos tupakan sijasta viljeltäisiin ruokakasveja, saataisiin ruokittua yli 19 miljoonaa ihmistä. Tupakan valmistuksessa vuosittain syntyvät jätemäärät ovat miljoonia tonneja. Ja koska tupakkaa tuotetaan nimenomaan kehitysmaissa, niin siellä tupakka on myös edullista ostaa ja käyttää, ja ne aikoinaan Suomessakin olleet korkeat tupakankäyttöasteet ovatkin nykyään näissä kehitysmaissa, köyhissä oloissa – ei siellä tupakoitsijaa kiinnosta valtion kertomukset tupakan haitoista – tupakka saattaa olla näiden tupakoitsijoiden ainoa asia, johon heillä on peruselämisen tarpeiden jälkeen varaa.

On aika rajua lukea tilastoista, että maailmassa heitetään sellaiset 4,5 biljoonaa tupakantumppia ympäristöön joka vuosi, ja näin on tehty vuosia. Tupakantumpit kun eivät kokonaan maadu, vaan niistä kertyy haitallista mikrovuosia luontoon, ja vesistöihin sekä maaperään huuhtoutuu myrkyllisiä aineita, joista osa palautuu syömisen eli ravintoketjun kautta takaisin ihmisten lautasille ja ihmisiin. Pelkästään Suomessa päätyy noin neljä miljardia tupakantumppia vuodessa ympäristöömme, vaikka olemme vähentäneet tupakointia niistä huippuvuosista todella hyvin. Nykyään vain noin 12 % aikuisista suomalaista polttaa päivittäin. Tavoitteena oleva savuton Suomi 2030 on vielä mahdollista.

Ja jos vieläkin mietit sitä oman tupakoinnin lopettamista, muista että jopa joka kolmas syöpä johtuu tupakoinnista, etkä sinäkään ole immuuni…

Vastaa