SDP:n Eloranta: Tilauskoulutuksen epäkohdat vaativat korjaamista uusien tragedioiden välttämiseksi

Ylen MOT-ohjelma raportoi maanantaina 18.9.2023 suomalaisessa ammattikorkeakoulussa hoitoalalle opiskelevista kenialaisopiskelijoista, jotka tulivat Suomeen kenialaisen maakunnan tilaamaan tilauskoulutukseen, mutta joutuivat itse maksamaan korkeat lukukausimaksut. SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen koskien Suomeen saapuneiden tilauskoulutusopiskelijoiden tilannetta ja tilauskoulutuksen korjaustarpeita. 

Eloranta vaatii hallitukselta toimia opiskelijoiden kohtuuttoman tilanteen ratkaisemiseksi sekä tilauskoulutusta koskevan lainsäädännön selkeyttämistä vastaavien tilanteiden estämiseksi tulevaisuudessa.

–Kenialaisten opiskelijoiden tilanne on erittäin vakava. Opiskelijat ja heidän perheensä ovat velkaantuneet raskaasti maksettuaan lukuvuosimaksut ja joutuneet suuren taloudellisen paineen alle heidän huomattuaan, että suurien lainojen maksu ei olekaan mahdollista, vaikka tekisi paljon töitä opiskelun ohella. Yhden opiskelijan kerrotaan jopa päätyneen itsemurhaan valtavien henkisten paineiden seurauksena. Opiskelijat ja perheet ovat joutuneet vakavan hyväksikäytön kohteeksi. Samalla oppilaitoksille ja suomalaisille viranomaisille on annettu väärää tietoa. Hallituksen on välittömästi löydettävä keinoja Suomessa jo olevien opiskelijoiden kohtuuttoman tilanteen ratkaisemiseksi, vaatii Eloranta.

Vuodesta 2019 alkaen ammattikorkeakoulut, ja vuodesta 2022 ammatilliset oppilaitokset, ovat voineet järjestää tilauskoulutusta ulkomaisen valtion tai maakunnan, kansainvälisen säätiön, yrityksen tai järjestön tilaamana. Tilauskoulutuksen mahdollistamisen taustalla oli tavoite kansainvälisten opiskelijoiden kolminkertaistamisesta vuoteen 2030 mennessä sekä suomalaisen koulutusviennin kehittäminen. MOT-ohjelman tilauskoulutusta koskevasta kyselystä selvisi, että oppilaitokset toivovat nyt lainsäädännön selkeyttämistä ja opiskelijoiden aseman parempaa turvaamista.

–Tilauskoulutuksen takana oli hyviä tavoitteita maamme koulutusviennin kehittämisestä, mutta esiin nousseet tapaukset järjestelmän ja opiskelijoiden törkeästä hyväksikäytöstä osoittavat, että lainsäädäntö vaatii pikaista selkiyttämistä. Opiskelijoiden asema tulee turvata entistä vahvemmin, jotta vastaavilta tragedioilta säästytään tulevaisuudessa,

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lähde: SDP


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Tehokkuutta edullisesti: Tutustu Samsung Galaxy A13 -puhelimeen

Koe sulava halpa suorituskyky ja loistava käyttökokemus Samsung Galaxy A13 -puhelimella, joka yhdistää edullisuuden ja laadun täydellisesti. Nauti upeasta 6,5 tuuman näytöstä, joka tarjoaa kirkkaat värit ja tarkan kuvanlaadun. Tehokas neliytiminen suoritin mahdollistaa sulavan sovellusten käytön ja multitaskauksen. Sisäinen tallennustila ja laajennettava muistikorttipaikka takaavat riittävästi tilaa suosikkisisältöjesi säilyttämiseen. Tartu tilaisuuteen ja hanki tämä huikea halpa puhelin, joka ei huuda hintalappuaan!

Oletko koskaan testannut nettisi nopeutta?

Internet nopeustesti on kätevä työkalu, jonka avulla voit mitata internet-yhteytesi nopeuden. Se mittaa sekä lataus- että lähetysnopeuden, antaen selkeän kuvan siitä, miten nopeasti voit ladata ja lähettää tietoja verkossa. Nopeustesti auttaa sinua varmistamaan, että internetyhteytesi toimii odotetusti ja tarvittaessa tunnistamaan mahdolliset ongelmat. Lisäksi se auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen liittymän tarpeisiisi, jotta voit nauttia saumattomasta ja nopeasta netinkäytöstä.

Amazing Race Suomi 

Amazing Race Suomi on suomalainen reality-kilpailu, joka perustuu samannimiseen kansainväliseen formaattiin. Ohjelma seuraa joukkueiden matkaa eri puolilla maailmaa, kun he suorittavat monipuolisia tehtäviä ja ratkovat arvoituksia voittaakseen kilpailun. Sarja tarjoaa jännitystä, seikkailua ja kulttuurien monimuotoisuutta, kun tiimit kohtaavat erilaisia haasteita tuntemattomissa ympäristöissä. ”Amazing Race Suomi” yhdistää kilpailun elementit matkustamisen ja tiimityön kanssa, tarjoten katsojille viihdettä ja inspiraatiota.

Vastaa