SDP:n Kim Berg: Hallitus tukee kuntia koronakriisissä ja turvaa yleishyödyllisten toimijoiden rahoituksen

SDP:n kansanedustaja Kim Berg on tyytyväinen hallituksen budjettiriihessä tekemiin päätöksiin, joilla tuetaan taloudellisesti koronakriisin kanssa kamppailevia kuntia ja turvataan yleishyödyllisten toimijoiden rahoitus. Kuntien tukemiseksi hallitus on päättänyt uusina toimenpiteinä jatkaa kuntien yhteisöveron jako-osuuden korotusta ja nostaa peruspalveluiden valtionosuuksia 300 miljoonalla eurolla. Lisäksi hallitus korvaa kunnille täysimääräisesti koronaan välittömästi liittyvät menot, kuten testauksen ja tautiketjujen jäljittämisen.

Pääministeri Marin on aiemmin todennut, että kuntia ei jätetä oman onnensa nojaan myöskään ensi vuonna. Budjettiriihen päätökset kuntien uusista tukitoimista osoittavat, että pääministeri ja hallitus seisovat näiden sanojen takana. Tukitoimet mahdollistavat sen, että kunnat voivat välttyä kovilta veronkorotuksilta ja lyhytnäköisiltä leikkauksilta peruspalveluihin, joita molempia on viime viikkoina väläytelty, Berg toteaa.

Kuntien uusien tukitoimien lisäksi Berg pitää erittäin tärkeänä, että valtiovarainministeriön elokuiseen budjettiesitykseen sisältyneet leikkaukset kolmannen sektorin toimijoilta vältettiin. Berg muistuttaa, että kolmannen sektorin toimijoilla on tärkeä rooli hyvinvointipalveluiden tuottamisessa kuntien rinnalla.

– Järjestöt tuottavat kustannustehokkaasti lukuisia kuntien järjestämisvastuulla olevia hyvinvointipalveluita, joiden siirtäminen joko yritysten tai julkisen sektorin tuotettavaksi tulisi yhteiskunnalle erittäin kalliiksi. Hallitus osoitti, että se ymmärtää kolmannen sektorin toimijoiden merkityksen, kun se ratkaisi Veikkausvoittovarojen pienentymisestä aiheutuneen yleishyödyllisen toiminnan rahoitusongelman.

Lähde: STT

Vastaa