SDP:n Kiuru ja Lindén: Vammaispalvelulain lykkäämisessä on kyse vain säästöjen tekemisestä puolustuskyvyttömimmiltä

SDP:n entiset perhe- ja peruspalveluministerit, kansanedustajat Krista Kiuru ja Aki Lindén kritisoivat voimakkaasti Orpon hallituksen esitystä vammaispalvelulain lykkäämisestä. Heidän mukaansa puoli vuotta sitten yksimielisesti eduskunnassa hyväksytyn lain lykkäämisen taustalla on puhtaasti säästöt. Myös puhemies Jussi Halla-ahon toiminta lähetekeskustelussa tyrmistyttää kansanedustajia.

Eduskunnan lähetekeskustelussa tiistaina oli Petteri Orpon hallituksen ensimmäinen varsinainen lakiesitys eduskunnalle. Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi vammaispalvelulakia, kehitysvammalakia ja eräitä muita lakeja. Esityksen mukaan lait siirrettäisiin tulemaan voimaan 1.10.2023 asemasta 1.1.2025. Siirto perustuu Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan, mutta hallitusohjelmassa mainitun 1.10.2024 sijaan hallitus esittää uudeksi voimaantulopäiväksi 1.1.2025.

– Tämä on mahdollisimman huono alku eduskunnan syyskaudelle, kun aloitamme palveluiden leikkaamisen vammaisista ihmisistä. Tämä on paniikinomainen esitys Orpon hallitukselta, jonka taustalla ei ole mikään muu kuin säästöjen hakeminen, Aki Lindén suree.

Krista Kiuru huomauttaa, että lausuntokierros järjestettiin kiireisesti ja tavallista lyhyempänä lomakaudella keskellä. Tästä huolimatta lausunnon antoi 121 tahoa, joista yli 70 vastusti hallituksen esitystä. Siirtämistä vastustivat muun muassa asiakasjärjestöt, niiden joukossa kehitysvammajärjestöjä ja muita vammaisjärjestöjä, iäkkäitä henkilöitä sekä lapsia edustavia järjestöjä, sekä lisäksi vanhusasiavaltuutettu, usea työntekijäliitto, kaksi hyvinvointialuetta sekä lausunnon antaneita yksityishenkilöitä.

Hallituksen sydämen sivistyksestä ja sen puutteesta kertoo se, että ensi töikseen hallitus haluaa säästää vammaisten ihmisten perusoikeuksien toteuttamisesta. Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin pitää parannuksia vammaisten henkilöiden oikeuksiin sisältävän vammaispalvelulain voimaantulon lykkäämistä ja sen perusteluja ongelmallisena. Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu esitti huolensa perusoikeuksien turvaamisesta. Lakiesitys on syytä käsitellä erittäin huolellisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja perustuslakivaliokunnassa, sote-valiokunnan puheenjohtajana jälleen toimiva Kiuru painottaa.

Hän muistuttaa, että keväällä juuri perustuslakivaliokunta vaati muutoksia lakiesitykseen.

– On mielenkiintoista nähdä, muuttuuko perustuslakivaliokunnan linja nyt keväällä linjatuista vaatimuksista lain osalta sen vuoksi, että hallitus ei halua rahoittaa kaikkia edellisen eduskunnan yksimielisesti päättämiä parannuksia.

Puhemiehen toiminta jälleen kyseenalaista

Lindén arvostelee myös eduskunnan puhemiehen Jussi Halla-ahon (ps.) toimintaa lähetekeskustelun alussa.

– Halla-aho keskeytti vammaispalvelulain keskustelun jo ennen kuin sille varattu 45 minuuttia oli käytetty. Muun muassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Kiuru ei saanut käyttää vastauspuheenvuoroa debatissa. Keskustelu katkaistiin klo 14.45, mutta kyseisen asian käsittely ei alkanut kello 14.00, vaan noin 14.05, joten puhemies nipisti aikaa noin viisi minuuttia puhemiesneuvostossa linjatusta, Lindén sanoo.

– Korrektia olisi ollut antaa valiokunnan puheenjohtajalle puheenvuoro. Eikö Halla-aho uskaltanut päästää Kiurua ääneen, vai mikä oli totuttujen tapojen rikkomisen syynä? Lindén kysyy.

Kun keskustelu pääsi jatkumaan kello 16 jälkeen, vastuuministeri Kaisa Juuso (ps.) ei jäänyt enää vastaamaan kansanedustajien kysymyksiin.

Lähde: SDP & STT


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Coca-Cola hyödyntänyt tekoälyä – Coca-Cola 3000 saapuu myös suomeen

Syyskuussa Suomen kauppoihin saapuu ensimmäinen Coca-Cola, jonka maun ja pakkauksen kehittämisessä on hyödynnetty tekoälyä. Rajoitetun ajan myynnissä olevan juoman nimi viittaa makuun vuodelta 3000. Coca-Cola 3000 on kansainvälisesti kahdeksas Creations-juoma ja samalla toinen Suomessa myyntiin tuleva.

Samsung julkisti uuden ViewFinity S9 5K-näyttönsä

Samsung ViewFinity S9 on varusteltu kaikilla graafisen suunnittelun ja valokuvauksen kaltaisilla aloilla tarvittavilla työkaluilla, ja se on myös nimetty CES Innovation Award -palkinnon saajaksi vuonna 2023. ViewFinity S9 tarjoaa 5K (5 120 x 2 880) -resoluutiollaan poikkeuksellisen laadukkaan kuvan ja tekstin tarkkuuden. Sen avulla ammattilaiset voivat työskennellä erittäin korkearesoluutioisen sisällön parissa ilman tarvetta zoomaamiselle.

Miksi sovellusten päivittäminen on tärkeää?

Kun avaat älypuhelimesi ja siirryt sovelluskauppaan, huomaat todennäköisesti useita sovelluksia, joilla on päivitystarjous. Saatat ajatella, että ne ovat vain lisääntyneitä mainoksia tai tarpeettomia häiriöitä, mutta totuus on, että sovellusten päivittäminen on äärimmäisen tärkeää monista syistä. Sovelluksien päivittäminen ei vie aikaa hirveesti, mutta se on äärimmäisen tärkeää tietoturvan ja sovelluksien toimivuuden kannalta. Lue lisää aiheesta sovelluksen päivittäminen diginyt.fi sivustolta.

Vastaa