SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Soten tavoitteiden toteutuminen edellyttää koulutuksen kehittämistä

Olen iloinen, että ministeriöissä pohditaan nyt vahvasti sosiaali- ja terveysalan koulutuksen uudistamista, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). Opetus- ja kulttuuriministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat yhdessä asettaneet hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää sosiaali- ja terveysalan koulutustarjontaa niin, että se vastaa joustavammin yksilön ja työelämän tarpeisiin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ei voi onnistua, ellei ammattilaisten koulutus tue tavoitteiden saavuttamista. Myöskään vanhustenhoidon henkilöstömitoituksilla ja muilla kehittämistoimenpiteillä ei ole merkitystä, ellei ymmärretä, että pelkkä henkilöstömäärä ei riitä laadukkaaseen hoitotyöhön – siihen tarvitaan osaavia ammattilaisia.

Esimerkiksi muistisairaiden hoidossa ja hoivassa tarvitaan erityisosaamista, jota ei tällä hetkellä peruskoulutuksessa saa riittävästi. Muistityön kehittämiseen tarvitaan myös pidemmän erikoiskoulutuksen saaneita muistihoitajia, joiden koulutusta ei tällä hetkellä järjestetä ilmeisesti missään ammattikorkeakoulussa. Pätevistä muistihoitajista on valtava pula. 


-Nyt on samalla oiva tilaisuus saattaa myös sairaanhoitajien erikoistumiskoulutus tukemaan ammattilaisten urakehitystä ja samalla myös vastaamaan kansalaisten tarpeisiin. Nykyiset ammattikorkeakoulujen tarjoamat erikoistumisopinnot eivät palvele näitä tavoitteita. Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on kehittää toimintaa sote-alueella ja tässä yhteydessä esimerkiksi sairaanhoitajien ja monien muiden ammattilaisten itsenäistä työskentelyä on tarkoitus lisätä.

Tämä ei onnistu, ellei Suomeen saada luotua kansallista erikoistumiskoulutusohjelmaa, joka takaa tasalaatuisen, korkeatasoisen ja keskenään verrattavissa olevan jatkokoulutuksen. Viimeksi olen saanut viestiä siitä, että Itä-Suomessa on valtava pula reumahoitajista.

-Sosiaali- ja terveysministeriössä laadittiin vuonna 2016 kattava pidemmän aikavälin suunnitelma sairaanhoitajien erikoistumiskoulutustarpeista ja niihin vastaamisesta. Valitettavasti asia ei edennyt minnekään ja nyt näillä uudistuksilla alkaa olla kiire, Mäkisalo-Ropponen muistuttaa.

Lähde: STT Info


Muuta luettavaa muualta

Asuntolainaa otetaan myös sijoitusasunnon ostamista varten

Asuntolainan lisäksi monet ihmiset harkitsevat sijoitusasunnon hankkimista. Sijoitusasunnon hankkiminen tarkoittaa asunnon ostamista tarkoituksena vuokrata se edelleen. Sijoitusasunto sijoituksena, joka voi tuottaa lisätuloja vuokratuottojen muodossa. Sijoitusasuntolaina voi olla myös yksi vaihtoehto asunnon

Eduskuntavaalit 2023

Eduskuntavaalit 2023 järjestetään sunnuntaina 2. huhtikuuta 2023. Vaaleissa valitaan kansanedustajat eduskuntaan vaalikaudelle 2023–2027.

Mikä avuksi kun koira ei syö tai nirsoilee?

Koirilla on ruokarohmun maine ja monella koiralla elämä näyttää keskittyvän niihin hetkiin, kun se saa jotain syötävää. Usein koiralle maistuukin kaikki kotiruuasta nappuloihin ja tietenkin kaikki mahdolliset koiranherkut. Jokaisen koiran sisällä ei kuitenkaan asu ruokaa hotkiva ahmatti. Suuri joukko koirista ei haaveile makkarasta ja muusta herkullisesta. Koiran nirsoilu on yleinen ongelma, joka usein huolestuttaa koiran omistajaa. Huoli ei ole täysi aiheeton. Huonosti syövä koira saattaa vähitellen alkaa kärsiä aliravitsemuksen tuomista ongelmista. Ravintoaineiden puutokset aiheuttavat monenlaisia terveysongelmia. Mikä avuksi kun kyseessä on esimerkiksi nirsoileva koira ?

Lisää muita mielenkiintoisia aiheita muualta:
Junat Kartalla
samsung galaxy s21 ultra
Samsung XCover 5
Sähköpotkulauta vuokraus
Kryptovaluutat
Suositut koirarodut
Google Pay maksaminen
Kapselikahvit
Pikakahvi
Helsingin nähtävyydet
Affiliate markkinointi
Professional Esports
Lohjan kuntavaalit
Nettibingo
Internet historia
Edullinen aurinkopaneeli
Aurinkopaneeli hinta
Samsung 8K TV
Tilaa netistä
Pasianssi

Vastaa