SDP:n Salonen: Rajaliikenteen testauspakko on välttämätön koronatoimi

Hallitus on tänään saanut valmiiksi esityksen tartuntatautilakiin tehtävästä muutoksesta, joka koskisi pakollista terveystarkastusta. Muutos koskisi erityisesti lentokenttiä ja satamia, joissa voitaisiin aluehallintoviraston ja lääkärin määräyksestä määrätä koronatestauspakko. Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan huhtikuussa.

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) pitää esitystä vastuullisena ratkaisuna. Satakunnassa vierastyöläisistä lähtöisin olevat tartuntaketjut ovat kasvaneet äkillisesti lyhyessä ajassa. Rauman koronaviruksen ilmaantuvuusluku on jo 300 tapausta 100 000 asukasta kohden. Tämä luku vastaa jo pääkaupunkiseudun pahenevaa tilannetta.

– Satakunnassa oli pitkään yksi maan parhaimmista tautitilanteista, mutta tilanne on nopeasti kääntynyt päälaelleen. Ihmiset noudattavat ohjeita tunnollisesti ja maskin käyttö on havaintojeni mukaan ennemminkin pääsääntö kuin poikkeus. Rajojen yli tapahtuvaa liikkumista ei ole koronatartuntojen suhteen kyetty riittävästi torjumaan. Vapaaehtoisuuteen perustuva testaaminen ei valitettavasti ole riittävä toimi, kuten Rauman tilanne kertoo. Tällä lakimuutoksella ollaankin antamassa lentokentille ja satamille mahdollisuudet siihen, että jokainen rajan yli kulkeva voitaisiin testata koronatartunnan varalta. Toivon, että lakimuutos saisi eduskunnassa mahdollisimman nopean käsittelyn, Salonen toteaa.

Esityksen mukaan pakollisesta terveystarkastuksesta kieltäytyville voitaisiin määrätä terveydensuojelurikkomuksesta sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

– Tämä on tiukka, mutta ehdottoman tärkeä linjaus. Terveydenhuollon kapasiteettia on varjeltava kaikin tavoin koronakriisissä. Nyt jo henkilöstön jaksaminen on kovilla, kun tartuntaketjuja joudutaan jäljittämään kaikin voimin. Tilanne on tällä leviämistahdilla pian kestämätön, jos tartuntoja ei saada kuriin. Samalla se vaikuttaa koko alueen väestön terveyspalveluihin heikentävästi. Sen vuoksi nyt on tiukennettava rajoituksia, Salonen painottaa.

Lähde: STT Info

3 kommenttia artikkeliin ”SDP:n Salonen: Rajaliikenteen testauspakko on välttämätön koronatoimi”

Vastaa