SDP:n Tytti Tuppurainen: Asumistuen leikkauksen perusteluilta on pudonnut pohja pois

Petteri Orpon (kok.) hallitus esittää asumistukileikkauksia ja perustelee päätöstään työllisyyden parantamisella. Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen pitää leikkauksia huonosti perusteltuina. Toimeentulo-ongelmat lisääntyvät eivätkä muutokset kannusta työllistymään.

 – Asumistuen leikkaukset eivät lisää työllisyyttä. Ne kohdistuvat erityisesti pienipalkkaisiin ja osa-aikatyötä tekeviin. Miten tukien leikkaaminen kasvattaisi työllisyyttä, kun työssä käyvillä ei ole varaa asua työpaikan lähellä? ihmettelee Tuppurainen.
 
Hallitus ei ole teettänyt kattavaa arviota asumistuen leikkausten vaikutuksista. Kela arvioi, että 15 000 ruokakuntaa jäisi leikkausten myötä toimeentulotuen varaan. Esimerkiksi työssäkäyvän ruokakunnan tuki pienenee keskimäärin 133 euroa kuukaudessa. Näitä työssäkäyviä on asumistuen saajista viidennes.

 – Vaikutusten arviointi olisi pitänyt tehdä ennen esityksen tekemistä. On suorastaan vastuutonta tehdä tällaisia leikkauksia ajattelematta lainkaan vaikutuksia kansalaisten arkeen.

 – Asumistuen leikkaukset koskettavat kaikkia tuen saajia, mutta eniten leikkauksista kärsivät pienipalkkaiset työntekijät, kuten siivoojat, vartijat, lastenhoitajat, kaupan ja ravintola-alan työntekijät. Monet heistä ovat jo nyt pienituloisten lapsiperheiden elättäjiä. Suurin osa asumistukea saavista on naisia. Isku on ankarin yksinhuoltajille. Se ei ole oikeudenmukaista eikä kohtuullista, jatkaa Tuppurainen.
 
Toinen hallituksen peruste leikkauksille on vuokratason nousun hillitseminen. Kuitenkin tutkimustieto osoittaa, että asumistuen muutokset eivät vaikuta vuokratasoon, vaan asumistuen leikkaukset jäävät tuensaajan itsensä kannettavaksi.

 – Kun hallituksen esityksen perustelut ovat osoittautuneet vääriksi, osoittaisi hyvää lainsäädäntökulttuuria tunnustaa tosiasiat ja peruuttaa huolimattomasti valmisteltu esitys, päättää Tuppurainen.

Lähteet: SDP (Tytti Tuppurainen) / STT
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Ovatko luonteistuotteet sinulle tuttuja?

Luontaistuotteet ovat tuotteita, jotka on valmistettu luonnon raaka-aineista ilman keinotekoisia lisäaineita. Ne voivat olla esimerkiksi vitamiineja, mineraaleja, yrttejä tai muita luonnonaineita. Luontaistuotteiden käyttö perustuu usein perinteisiin ja kansanlääkintään, ja ne ovat olleet osa ihmiskunnan terveydenhoitoa tuhansia vuosia. Vaikka monet luontaistuotteet ovat peräisin perinteisistä hoitomuodoista, nykypäivänä niitä tutkitaan tieteellisesti ja niiden tehoa ja turvallisuutta arvioidaan kliinisissä kokeissa.

Makuja helsingin ravintolamaailmasta

Helsingissä ruokakulttuuri kukoistaa monipuolisissa ravintoloissa. Tarjolla on kaikkea perinteisestä suomalaisesta ruoasta kansainvälisiin herkkuihin. Helsingin ravintolat tarjoavat makumatkoja eri puolille maailmaa, unohtamatta paikallisia makuja. Olipa mielessä fine diningia tai rennompaa tunnelmaa, Helsingin ravintolat tyydyttävät jokaisen ruokahalun.

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Tehokkuutta edullisesti: Tutustu Samsung Galaxy A13 -puhelimeen

Koe sulava halpa suorituskyky ja loistava käyttökokemus Samsung Galaxy A13 -puhelimella, joka yhdistää edullisuuden ja laadun täydellisesti. Nauti upeasta 6,5 tuuman näytöstä, joka tarjoaa kirkkaat värit ja tarkan kuvanlaadun. Tehokas neliytiminen suoritin mahdollistaa sulavan sovellusten käytön ja multitaskauksen. Sisäinen tallennustila ja laajennettava muistikorttipaikka takaavat riittävästi tilaa suosikkisisältöjesi säilyttämiseen. Tartu tilaisuuteen ja hanki tämä huikea halpa puhelin, joka ei huuda hintalappuaan!

Oletko koskaan testannut nettisi nopeutta?

Internet nopeustesti on kätevä työkalu, jonka avulla voit mitata internet-yhteytesi nopeuden. Se mittaa sekä lataus- että lähetysnopeuden, antaen selkeän kuvan siitä, miten nopeasti voit ladata ja lähettää tietoja verkossa. Nopeustesti auttaa sinua varmistamaan, että internetyhteytesi toimii odotetusti ja tarvittaessa tunnistamaan mahdolliset ongelmat. Lisäksi se auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen liittymän tarpeisiisi, jotta voit nauttia saumattomasta ja nopeasta netinkäytöstä.

Vastaa