Syyllistäminen on nyt muotia

Pohjustus

Viime vuonna se kaikki alkoi. Puhuttiin ja nähtiin miten hinnat alkoivat nousta. Ruoka kallistui. Energiakriisi oli isosti esillä.  Eivät turhaan tietenkään, mutta miten tämä kaikki on alkanut näkyä omassa arjessa. Aloitetaan tuosta energiakriisistä ja se tapetilla ollut sähkönsäästö. Itselle oli selvää, miten jokainen hoitaa oman tonttinsa ja osallistuu kykyjensä mukaan.  Ajattelin, että joku enemmän ja joku vähemmän. Mutta valtaosalla on se jokin keino osallistua näihin paljon puhuttuihin talkoisiin.  Meillä alettiin jo aikaisin viime syksynä seuraamaan sähkönkulutusta tarkemmin. Sitä seurataan edelleenkin eli lähes päivittäin. 

Syyllistäminen tuli ensimmäisen kerran puheeksi syksyllä. Keskustelin tuttavani kanssa kausivaloista.  Pohtimista voiko laittaa, kun osallistumme näihin talkoisiin. Teet niin tai näin saat kuitenkin kuulla siitä, miten teet väärin. Miten et osallistu jokaista koskettavaa energiakriisiin ja sen taltuttamiseen.  Molemmille oli selvää, että syyllistetään, kun laitetaan kausivalot päälle. Tässä kohtaa teimme molemmat omat ratkaisumme omilla tavoillamme. Omastani tuolla myöhemmin.

Myöhemmin alkutalvesta nousi syyllistäminen esille uudestaan.  Enemmän ehkä kummastellen et mites nyt näin ja miksi tämä syyllistäminen saa näin ison volyymin. Suoraan tultiin kertomaan ”tietäen” miten meidän tulisi osallistua ja tehdä edes jotain muutoksia!  Aika reippaasti tuli tekstiä siitä, mitä meidän pitää tehdä. Suoria ehdotuksia siis tai enemmän käskyjä tee niin, tee näin. Olimme kyllä jo aloittaneet omalta osaltamme ja joistain maininneet ohimennen, mutta en pitänyt mitenkään tarpeellisena ”huudella” mitä nyt teimme, miten nyt osallistutaan. Alempana nyt kuitenkin ”huutelen” mitä muutoksia meillä on tehty.  Toivon sen avaavan muille sen, että muutokset eivät aina ole niin selkeästi näkyvissä. Sivuuttamatta sitä, että joku oivaltaa siitä ehkä jonkun itselle uuden tavan säästää.

Mitä muutimme ja miten

Uusittiin muutama isompi kodinkone.  Oli tarve vaihtaa entisten tilalle.  Päätöstä ei tehty hetkessä.  Viikon verran tutkin tietoja laitteista ja samalla luin Kuluttaja.fi sivuston testejä. Kannattaa perehtyä tuohon noin muutoinkin. Saa hyvää ja puolueetonta tietoa. Tutkinnan pohjana oli tietenkin löytää laite, joka kuluttaa mahdollisimman vähän, on laadukas ja toivottavasti pitkäikäinen. Myös hinta vaikutti.

Opeteltiin sammuttamaan valot ja laitteet huoneista missä ei kukaan ole.  Ei ollut lainkaan vaikeeta. Aiemmin on ollut helppo jättää päälle, kun eihän se nyt paljoa maksa. Nyt tehdään valintoja €urot edellä.   Etäpäivänä töitä tehden kotisohvalla opeteltiin sulkemaan tv. Täysi rauha tietokoneelle ja työnteolle.

Tässä ajatuksena pitkän tähtäimen suunnitelma. Kodin lämpötilaa laskettiin usealla asteella. Siihen muuten tottuu muutamassa päivässä.  Yllättävä etu oli huomata, että nukuin viileämmässä paremmin. Olen tuosta aiemmin lukenut, mutta jostain syystä sivuuttanut asian.  Etujahan tästä kokeilusta tulee itselle.

Seuraa sähkönkulutustasi! Tästä saa itselle arvokasta tietoa ja oppii löytämään ne hintapiikit, jotka sitten näkyvät sähkölaskussa. Lisänä tämä toiminta pitää hyvin muistissa sen, että sähköä nyt tosiaan säästetään ja säästellään €urojakin. Kaikki kulutus on itseltä pois suorana rahana.

Ruokaa tehty enemmän kerralla ja hyödynnetty uunin ja lieden käyttö, kun kerran tehdään. Mikroaaltouunissa voi aina lämmittää.  Grillata voi ympäri vuoden, jos ja kun kaipaa vaihtelua. Tämän kaiken ohella meille on ostettu trendikäs Airfryer. Enää odotetaan, että saamme sen ja pääsemme sen avulla minimoimaan sähkönkulutusta. Ruoan suhteen meillä onkin jo pitkään eli vuosia ollut et hävikkiä vältetään ja tämä päätös tehdään jo ostohetkellä.

Kausivaloja laitettiin, mutta ajastettiin kuten aina ennenkin.  Nyt vain lyhennettiin ja muutettiin sitä aikajanaa, jolloin olivat päällä. Onneksemme kaikki kausivalomme ovat jo LED-tekniikkaa, joten ovat energiapihejä.  Sisällä olevista valoista oli valtaosa paristoilla toimivia ja ajastuksella.  Työpaikalla huomioin myös tämän sähkönsäästön ja normaalioloissa on ollut 3 sähkötoimista kynttelikköä ja vastaavaa. Nyt otettiin toiset keinot käyttöön.  Työpäivän aikana vain yksi kynttelikkö oli päällä ja kahta muuta korvasi kokonaan paperikoristeet. Nekin tulivat jäädäkseen.  Loistava valinta ja ei tarvitse vahtia ja muistaa kuka sammuttaa valot.

– Lähes kaikki kausivalot on tätä kirjoittaessa poistettu ja pakattu odottamaan seuraavaa kautta. Yleensä eli normaalioloissa ne olisivat käytössä tammikuun ajan vielä.

Sauna on ollut pois käytöstä lähes koko syksyn ja talven. Sähkösauna niin minkäs teet.  Kiuas on uusi, joten helppo laskea mitä yksi saunakerta kustantaa. Missä asteessa, kauanko päällä jne.  Joulusauna meillä oli, mutta sekin toisin mitä aiemmin. Ennen saattoi sauna laittaa päälle ja jokainen sai mennä omaan tahtiin eli sauna oli ennen päällä likimain aamusta pitkälle iltaan. Nyt kysyttiin vierailta, haluaako joku mennä ja sauna laitettiin vasta toiveiden mukaisesti päälle.

Suihkussa käyminen on muuttunut. Ennen vesi virtasi koko suihkussa käynnin ajan, mutta nyt oppinut sammuttamaan pesun ajaksi. En ole koskaan ollut mikään 15 minuutin suihkussa asuja, mutta nyt on tässäkin huomioitu et se 5 minuuttia on nyt 3 minuuttia. Opettelua tämä kaikki, mutta palkitsee. Lattialämmitys on päällä ja pysyy.

Paljon pystyy muuttamaan. Se ei ole edes vaikeaa vaan vaatii sitä viitsimistä itseltään.  Kaikkea ei tarvitse opetella yhdellä kertaa.  Varmasti on   muutakin missä olemme tehneet muutoksia, mutta tässähän olikin pääasia et olemme tehneet muutoksia. Olen tehnyt muutoksia itselle sopivilla tavoilla ja osallistunut talkoisiin.  Varmasti voisin tehdä asioita vieläkin enemmän ja paremmin. Aina voi parantaa.

 – Nähdäkseni olen tehnyt valintoja kohti parempia muutoksia ja energiasäästöjä. Tekeekö mieli syyllistää vielä?

Saatko syyllistää ja onko se oikein? Onko se reilua?

Mikä antaa sinulle oikeuden syyllistää muiden valintoja tietämättä koko pakettia?  Miksi tullaan tähän vastakkaisasetteluun?  Marras-joulukuun tietämillä alkoi keskustelut monissa eri tahoissa jouluruoista ja joulun vietosta ylipäätään. Nyt alkoi syyllistäminen rahankäytöstä.  Syyllistäminen ruoasta. Syyllistäminen valikoimasta. Syyllistäminen, että ylipäätään kehtaa kertoa. Ei saisi laittaa ruokakuvia notkuvista pöydistä, kun kaikilla ei ole varaa samaan. Tässä kohtaa moni eläkkeellä oleva vanhempi ihminen kertoi ihan avoimesti, että koska itsellä ei ole varaa, ei ole varaa samaan tai samantasoiseen. Tunnustan, että tässä kohdin mietin miksi olla katsomassa noita kuvia, jos tekee noin pahaa. Eittämättä on selvää et jokainen tavallaan. Joku nauttii jouluna, vaikka makkarakeitosta tai sushista, mutta en mene sanomaan et väärä tapa laittaa jouluruokaa tai ruokaa ylipäätään. Se on hänen ruokansa ja se siitä.

Itselle joulu on se vuoden ainoa juhla, johon panostan.  Näin on ollut aina.  Muut laittavat vappuja, pääsiäistä ja juhannusta. Minä vain sivuutan ne, ja ovat pitkä viikonloppu tai vapaa. Mutta en mene muille sanomaan miten on väärää ruokaa ja liikaa jne.   Sivuuttaminen tässä kohdin toimii syyllistämistä paremmin.  Muistaminen et ihmiset juhlii eri asioita eri tavoin, ja jokainen lompakkonsa mukaan.   Jälleen kerran muistan sen syksyisen alun koko syyllistämis- touhulle.

Syyllistäminen hävikistä. Turha laittaa noin paljon, kun menee hukkaan.  Puhuttiinko missään vaiheessa mahdollisesta hävikistä? EI. Miten helppoa on alkaa meuhkata tuntemattomalle tietämättä oikeasti sitä todellista tilannetta. Tätä kirjoittaessani otin puheeksi hävikin ja itseasiassa ne kaupan punalaputetut tuotteet.  Tein pientä kyselyä asiasta. Aika moni tiesi sen alkuperäisen idean.  Yllättävää oli, että osalla on se ajatus, että jos on varaa ostaa ruokaa normaalihinnoilla niin ei saisi ostaa ja ottaa punalaputettuja. Tämä yllätti. Hävikin estäminen on tuloista riippumaton teko.

Mikä antaa oikeuden syyllistää muiden valintoja? Tiedätkö mitä valintoja siellä taustalla on? Joku tilanne ei kerro kokonaisuudesta.

Tapaat livenä toisen samanhenkisen ja helpotus?!

Joitakin päiviä ennen joulua menen käymään juustoautolla.  Täytyy saada jouluksi muutama ihana juustoherkku.  Kyseessä siis tuttu paikka missä tullee asioita muulloinkin.  Pieni jono, mutta ei haittaa. Ei ole kiire mihinkään.  Juuri ennen meitä on jonossa pariskunta suurin piirtein saman ikäiset.  Ottavat vähän sitä, vähän tuota. Kyselevät juustomyyjältä.  Saamme siinä itsekin hyvää tietoa.  Jossain vaiheessa rouva pahoittelee, että heillä kestää.  Sanon ettei haittaa, vaan on itseasiassa mukava piriste.  Jatkamme juttelua ja kerron, että on kiva, kun tulee vastaan samanhenkinen joulushoppailija.  Puhumme syyllistämisestä ja molemmat samaa mieltä siitä, miten tehty samoja havaintoja. Keskusteluhetki kesti kaikkiaan ehkä viitisen minuuttia, ja tämä siis heidän ostoshetkensä lomassa.  Antoisa hetki. Lopuksi toivottelimme hyvät joulut toisillemme. Tämä kohtaaminen oli erittäin positiivinen ja teki hyvää kaiken syyllistämisvouhkaamisen jälkeen.

Vastaa