Ruotsalaistaustaisen Mölnlycke Health Care Oy:n liiketoimintaa ohjaa vahva pyrkimys kehittyä maailman johtavaksi kestävän terveydenhuollon toimijaksi. Vastuullisuusajattelu näkyy niin yrityksen tuotantoprosesseissa, tuotteiden ja pakkauksien raaka-ainevalinnoissa kuin yrityskulttuurissa.
TEKSTI SAANA LEHTINEN KUVA ANNA-KATRI HÄNNINEN
Leikkaussali- ja haavanhoitotuotteita sekä leikkauskäsineitä valmistava Mölnlycke Health Care Oy tunnetaan maailman johtavana lääkinnällisten tuotteiden ja ratkaisujen valmistajana. Yrityksellä ja sen tehtailla valmistuvilla tuotteilla on yhteinen tavoite: parantaa terveydenhuollon toimintaa.
Mölnlycken liiketoiminnan keskiössä on paitsi sen kehittämien ratkaisujen jatkuvasti parannettava laatu, myös pitkäjänteinen työ kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.
– Kuten muillakin toimialoilla, yhtä lailla myös terveydenhuoltoalalla on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen torjumisessa. Pyrimme muokkaamaan liiketoimintaamme tukemaan tavoitettamme kehittyä maailman johtavaksi kestävän terveydenhuollon toimijaksi, jonka toiminta ei ole riippuvaista fossiilisten materiaalien ja polttoaineiden käyttämisestä, Mölnlycken Global Corporate Sustainability VP Caterina Camerani painottaa.
Kestävä tuotantoprosessi tukee hiilineutraaliutta
Mölnlycke tähtää nollapäästöihin vuoteen 2050 mennessä. Lisäksi yhtiön tavoitteena on siirtyä käyttämään uusiutuvaa sähköä kaikilla sen omistamilla tehtailla viimeistään vuonna 2024.
Mikkelissä sijaitsevalla, haavanhoitotuotteita valmistavalla tehtaalla vastuullisuustyö etenee poikkeuksellisen nopealla tahdilla. Muista Mölnlycken tehtaista poiketen hiilineutraaliustavoite on asetettu Mikkelin osalta vuodelle 2030.
– Olemme panostaneet vastuullisuuteen jo vuosia, mikä näkyy muun muassa vihreän sähkön käyttämisenä. Lisäksi toteutimme vuonna 2021 lämmöntalteenottoverkon, jonka avulla olemme vähentäneet kaukolämmön kulutusta yli 70 prosentilla ja vedenkäyttöä 50 prosentilla. Syyskuussa 2022 siirryimme hiilivapaaseen kaukolämpöön, Mölnlycke Health Care Oy:n toimitusjohtaja Timo Saahko kertoo.
Mikkelin oppeja hyödynnetään ahkerasti myös muilla tehtailla. Yksi näistä on Malesiaan vuoden 2022 syyskuussa avattu, 500 paikallista osaajaa työllistävä käsinetehdas. Tuotannossa tarvittavaa vedenkäyttöä on onnistuttu vähentämään Malesian tehtaalla 50 prosentilla. Kestävyys näkyy tehtaan arjessa myös energiaa säästävinä prosesseina, materiaalivalintoina, vähäpäästöisempänä tehdaskalustona ja älykkäinä rakennusratkaisuina.
– 59 prosenttia tuotantolaitoksistamme on uusiutuvan sähkön piirissä, ja Malesian käsinetehdas on yksi näistä, Camerani lisää.
Pidempää käyttöikää edistyneellä teknologialla
Vastuullisuus on avainroolissa myös Mölnlycken valmistamien tuotteiden ja niiden pakkauksien raaka-ainevalinnoissa. Tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa ISCC-sertifioituja leikkaussalituotteita, joiden valmistamisessa on käytetty osittain biopohjaisia materiaaleja.
Säännellyllä terveydenhuoltoalalla uusien materiaalien käyttöönottaminen on vuosien prosessi, jossa valintoja ohjaa tuotteen laadun ja turvallisuuden varmistaminen. Siksi tuotteiden ympäristöystävällisyys syntyy ennen muuta niiden toimintamekanismia kehittämällä.
– Esimerkiksi leikkauksen jälkeiseen käyttöön suunniteltua haavanhoitotuotettamme voidaan käyttää sen edistyksellisen teknologian ansiosta jopa seitsemän päivän ajan. Tämä vähentää tuotteen ympäristövaikutuksia, Saahko kertoo.
Vastuullisen tuotantoprosessin ja kehittyneen teknologian lisäksi ympäristövaikutuksia keventävät laadukkaat pakkausratkaisut.
– Tuotteita kuljetuksen ja käsittelyn aikana suojaavat pakkaukset pienentävät lisäraaka-aineiden ja -resurssien tarvetta sekä auttavat osaltaan vähentämään asiakkaidemme jätteitä, Camerani sanoo.
Vastuullinen työnantaja
Mölnlycke on laajentanut toimintaansa voimakkaasti viime vuosien aikana. Kasvu on ollut erityisen voimakasta Mikkelin tehtaalla, jossa henkilöstön määrä on noussut kuudessa vuodessa 400 työntekijästä 600:aan. Tärkeä tekijä nopean kasvun ja menestyksen taustalla on turvallisen ja terveellisen työympäristön takaaminen sekä työntekijöiden osallistaminen. Mölnlycken tehtailla kaikilla on tasavertainen mahdollisuus jakaa ideoitaan, joita myös toteutetaan rohkeasti.
– Kestävä liiketoiminta tarkoittaa meille vastuullisten lääkinnällisten tuotteiden ja ratkaisujen tuottamista ja toimittamista sekä myös yritysvastuun kantamista työnantajana ja yhteistyökumppanina, Camerani
painottaa.
Artikkeli julkaistiin Content Housen tuottamassa kaupallisessa Terveysteknologia-julkaisussa, joka jaeltiin Helsingin Sanomien yhteydessä 25.1.2023.
Tulevat vuoden 2023 eduskuntavaalit
Perussuomalaisten johtoon ilmestyi ehkäpä hieman puskista vähemmän tunnettu nimi Jussi Halla-ahon luovuttua puheenjohtajan paikasta 2021. Vuonna 1977 Pirkkalassa syntynyt Riikka Purra astui tilalle. Oletko halunnut tietää hieman enemmän Riikasta, lue oheisen linkin takaa tarinaa.