Ulkoministeri Pekka Haavisto Eurooppa-päivän tapahtumassa Helsingissä

Eurooppa-päivää vietetään 9. toukokuuta. Tänä vuonna Eurooppa-päivän päätapahtuma järjestetään Helsingin keskustakirjasto Oodissa ja verkossa. Ohjelmassa on laaja kattaus ajankohtaisia keskusteluja Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta. Osana päivän ohjelmaa ulkoministeriön Eurooppatiedotus järjestää avoimen tilaisuuden ”Euroopan turvallisuus murroksessa – Euroopan unionin suunta”.

Eurooppatiedotuksen tilaisuus alkaa 9.5. kello 10.00 Oodin 1. kerroksen Maijansalissa. Puhujina ovat ulkoministeri Pekka Haavisto ja EU-nuorisodelegaatti Lotta Tuominen ja moderaattorina toimittaja Jussi-Pekka Rantanen. Tilaisuutta on mahdollista seurata myös verkossa osoitteessa eurooppapaiva.fi.

Tilaisuudessa keskustellaan Euroopan turvallisuustilanteesta. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ravisuttanut Euroopan turvallisuusjärjestelmää. Kriisit ovat toistuvasti koetelleet, mutta myös yhdistäneet Euroopan unionia. Miten EU ja Suomi unionin jäsenenä vastaavat sodan aiheuttamaan kriisiin? Ovatko Eurooppa ja EU muuttuneet pysyvästi?

”EU on syntynyt toisen maailmansodan jälkeen rauhanprojektina. Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä, ja nyt sen merkitys korostuu tärkeämpänä kuin koskaan. EU jatkaa määrätietoisesti Ukrainan tukemista”, toteaa ulkoministeri Haavisto.

Suomessa Eurooppa-päivän tapahtuman järjestävät Eurooppalainen Suomi ry, ulkoministeriön Eurooppatiedotus, Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto, Eurooppanuoret ry, Sitra, Valtioneuvoston kanslia, Työ- ja elinkeinoministeriö, Oodi, Euroopan investointipankki sekä Central Baltic Programme.

Lähteet: STT / Ulkoministeriö 


Tiedätkö mikä ulkoministeri on ja mitä se tekee?

Ulkoministeri on hallituksen jäsen, jonka päävastuulla ovat kansainväliset suhteet. Ulkoministeri on monissa maissa yksi merkittävimmistä ministerinviroista. Joissakin tapauksissa pääministeri tai presidentti ottaa itse ulkoministerin tehtävät  omiin käsiinsä.

Vastaa