UM: Suomi pyrkii YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi

Suomi pyrkii Pohjoismaiden ehdokkaana YK:n ihmisoikeusneuvostoon kaudelle 2022–2024. Suomen kampanjan pääviesti ”A Diverse World, Universal Human Rights” korostaa ihmisoikeuksien yleismaailmallisuutta. Vaali järjestetään lokakuussa 2021 YK:n yleiskokouksessa.

Suomi on tehnyt pitkäjänteistä työtä ihmisoikeuksien edistämiseksi vuosikymmenten ajan. Ehdokkuus YK:n ihmisoikeusneuvostoon on jatkumoa Suomen ihmisoikeusperustaiselle ulko- ja turvallisuuspolitiikalle. Ihmisoikeusneuvostoehdokkuus on kirjattu myös pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan.

Suomen kampanjateemoja ovat naisten ja tyttöjen oikeudet, uudet teknologiat ja digitalisaatio, ilmastonmuutos sekä koulutus ihmisoikeutena. Tärkeässä roolissa ovat myös multilateralismin puolustaminen lisääntyviltä heikentämispyrkimyksiltä sekä kansalaisyhteiskunnan osallistumismahdollisuuksien lisääminen YK-toiminnassa.

”Ihmisoikeusneuvoston jäsenenä Suomi haluaa toimia yhteisessä rintamassa ihmisoikeuksia puolustavien maiden kanssa kestävien ratkaisujen löytämiseksi globaaleihin haasteisiin. Ilmastonmuutos ja pandemiat lisäävät entisestään eriarvoisuutta ja maailmanlaajuista keskinäisriippuvuutta. Ihmisoikeuksien puolustamisen merkitys globaalissa mittakaavassa tulee kasvamaan yhä enemmän”, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto.

Vuonna 2006 perustettu ihmisoikeusneuvosto on YK:n keskeisin ihmisoikeuksia käsittelevä elin. Neuvostossa on 47 jäsentä, jotka valitaan maaryhmittäin kolmen vuoden kausille. Suomi oli ihmisoikeusneuvoston jäsen vuosina 2006–2007. Tällä hetkellä Suomi on ihmisoikeusneuvostossa tarkkailijana.  

Lähde: STT Info

Trackbacks & Pings

  • UM: Viranomaisille työskennelleitä afganistanilaisia voidaan ottaa Suomeen - Vastuullinen Suomi :

    […] Lisäksi Suomi voi ottaa yhteensä enintään 50 Euroopan unionin Kabulin edustuston paikalta palkattua henkilöä mukaan lukien heidän perheensä tai Euroopan unionin pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosaston (ECHO) kenttätoimiston henkilöä mukaan lukien heidän perheensä. Lisäksi Suomi voi ottaa yhteensä enintään 30 Naton kriisinhallintaoperaation palveluksessa ollutta henkilöä mukaan lukien heidän perheensä. […]

    2 vuotta ago

Vastaa