UM: Ulkoministeri Haavisto tapasi Kiinan ulkoministeri Wangin

Ulkoministeri Pekka Haavisto tapasi Kiinan ulkoministeri Wang Yin tänään Chengdussa Lounais-Kiinassa ja kävi tämän kanssa keskustelut kahdenvälisistä asioista, EU:n ja Kiinan suhteista sekä muutamasta keskeisestä kansainvälisestä kysymyksestä.

Suomen ja Kiinan kahdenvälisistä asioista olivat esillä kansainvälisen liikkuvuuden sekä lento- ja rahtiliikenteen tilanne, maiden välinen talviurheiluyhteistyö Pekingin valmistautuessa isännöimään talviolympialaisia helmikuussa 2022 sekä valtiovarainministereiden ilmastokoalitio sekä arktisen neuvoston mustahiili -asiantuntijaryhmä, joihin Haavisto kutsui Kiinan mukaan. Kestävä kehitys ja ilmastoasiat nousivat keskustelussa merkittävälle sijalle myös EU:n ja Kiinan yhteistyön kannalta. Haavisto korosti Kiinan osallistumisen välttämättömyyttä yhteisiin ilmastotalkoisiin. Kiinan syksyllä isännöimään Kunmingin biodioversiteettikokoukseen (COP15) kohdistuu suuria odotuksia ja kokous saattaakin muodostua yhdeksi etapiksi Kiinan ilmastolupausten toimeenpanossa. Ulkoministeri Haavisto nosti keskustelussa esiin myös ajankohtaiset kyberturvallisuuteen liittyvät kysymykset.

Haavisto alleviivasi myös EU:n ja Kiinan jatkuvan dialogin merkitystä; EU ja Kiina ovat toisilleen merkittäviä kauppakumppaneita. Investointisopimuksen etenemiselle ei tällä hetkellä ole edellytyksiä, mutta on tärkeää, että molemmat osapuolet pyrkivät sen osalta ratkaisuun. Sopimuksen ratifiointi olisi tärkeää niin eurooppalaisille kuin kiinalaisillekin yrityksille.

Haavisto ilmaisi vakavan huolensa Xinjiangin ihmisoikeustilanteen ja Hongkongin poliittisen tilanteen osalta. Näkemyseroistaan huolimatta EU:n ja Kiinan on pystyttävä toimivaan yhteistyöhön, sillä globaaliongelmat ja kansainvälisten kriisien ratkaiseminen edellyttävät niiden yhteisiä ponnisteluja. Kansainvälisistä kysymyksistä ulkoministerien keskustelussa käsiteltiin lisäksi muun muassa Etiopian, Myanmarin ja Afganistanin tilanteita sekä kansainvälistä yhteistyötä arktisella alueella.

Ulkoministeri Haavisto nosti esille myös tasavallan presidentti Niinistön muun muassa Kiinan presidentti Xille esittelemän Helsingin henki -aloitteen.

Ulkoministeri Haavisto keskusteli puhelimitse myös Sichuanin maakunnan kuvernöörin Huang Qiangin kanssa. Suomella on maakuntaan vuosikymmenten suhteet, joka kattaa niin metsäyhteistyön, pandojen suojeluohjelman kuin ICT-alan yhteistyötäkin.

Lähde: STT Info


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Cappuccino – Suosittu kahvin harrastajien keskuudessa

Kahvi on yksi maailman suosituimmista juomista, ja sen kulutus kasvaa vuosittain. Se on suosittu juoma aamiaiseksi, lounaaksi ja illalliseksi, sekä kaikkina muinakin vuorokauden aikoina. Yksi kahvijuoma, joka on erityisen suosittu kahviharrastajien keskuudessa, on cappuccino.

Affiliate markkinointi – tehokas tapa ansaita rahaa verkossa

Affiliate markkinointi on tehokas tapa ansaita rahaa verkossa. Se perustuu yhteistyöhön yrityksen ja sivuston omistajan välillä, jossa jälkimmäinen markkinoi yrityksen tuotteita ja saa provisiota myynnistä. Affiliate markkinoinnissa menestyminen vaatii kuitenkin sitoutumista ja työtä, sillä kilpailu on kovaa. Mutta kun onnistuu rakentamaan vahvan ja luotettavan brändin, affiliate markkinoinnista voi tulla merkittävä tulonlähde.

2 kommenttia artikkeliin ”UM: Ulkoministeri Haavisto tapasi Kiinan ulkoministeri Wangin”

Vastaa