UM: Viranomaisille työskennelleitä afganistanilaisia voidaan ottaa Suomeen

Afganistanin nopeasti heikentyneen turvallisuustilanteen takia valtioneuvosto päätti ylimääräisessä istunnossa 13. elokuuta, että Afganistanissa Suomen, EU:n ja Naton palveluksessa työskennelleitä afganistanilaisia perheineen voidaan ottaa Suomeen ja heille myönnetään oleskelulupa.

Ulkomaalaislain 93 §:n nojalla valtioneuvosto päätti ulkomaalaisten ottamisesta Suomeen erityisellä humanitaarisella perusteella. Taustalla on arvio, jonka mukaan edellä mainittuihin afganistanilaisryhmiin sekä heidän perheisiinsä saattaa kohdistua jatkossa ihmisoikeusloukkauksia. 

Tässä päätöksessä perheellä tarkoitetaan perheenjäseniä ja täysi-ikäisiä naimattomia lapsia, jotka asuvat samassa taloudessa.

Tällä päätöksellä voidaan ottaa Suomeen yhteensä enintään 130 henkilöä mukaan lukien heidän perheensä. Suomeen voidaan ottaa henkilöitä, jotka ovat tai ovat olleet Afganistanissa työsuhteessa Suomen valtioon tai jotka ovat tai ovat olleet EU-instituutioiden tai Naton kriisinhallintaoperaation palveluksessa.

Päätöksen mukaan Suomi voi ottaa yhteensä enintään 40 nykyistä Suomen Kabulin-edustuston asemamaasta Afganistanista palkattua henkilöä mukaan lukien heidän perheensä.  Tällä päätöksellä Suomi vastaanottaa myös perhe mukaan luettuna enintään 10 Kabulin edustustoon aiemmin työsuhteessa ollutta henkilöä, joiden työsuhde on ollut voimassa vielä 1.1.2021.

Lisäksi Suomi voi ottaa yhteensä enintään 50 Euroopan unionin Kabulin edustuston paikalta palkattua henkilöä mukaan lukien heidän perheensä tai Euroopan unionin pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosaston (ECHO) kenttätoimiston henkilöä mukaan lukien heidän perheensä. Lisäksi Suomi voi ottaa yhteensä enintään 30 Naton kriisinhallintaoperaation palveluksessa ollutta henkilöä mukaan lukien heidän perheensä.

Henkilöt otetaan Suomeen Afganistanista. Henkilöt siirretään Suomeen valtion järjestämällä tilauslennolla.  Käytännössä Suomen suurlähetystön diplomaattisen henkilökunnan evakuoiminen tai väliaikainen tai pysyvä sulkeminen Afganistanin turvallisuuskehityksen heikentyessä olisi keskeinen käynnistävä tekijä siirroille.

Henkilöille myönnetään ulkomaalaislain 113 §:n mukainen oleskelulupa Maahanmuuttoviraston päätöksellä.

Ehdotus valtioneuvoston päätökseksi on valmisteltu sisäministeriön, ulkoministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön yhteistyönä. Päätösehdotusta laadittaessa on huomioitu myös valtionvarainministeriön, puolustusministeriön, Rajavartiolaitoksen, Maahanmuuttoviraston ja Suojelupoliisin näkökannat.

Lähde: STT Info


Muita mielenkiintoisia aiheita muualta luettavaksi

Helsingin vuokra-asuntojen kysyntä ylittää tarjonnan

Helsingin vuokra-asuntojen asuntomarkkinat ovat jo pitkään olleet kuumassa kysynnässä. Vuokra-asuntojen saatavuus on ollut rajallista, mikä on johtanut jatkuvaan vuokrien nousuun pääkaupungissa. Asuntotarjonnan niukkuus on yhä edelleen todellisuutta, ja asuntojen hakijoita on enemmän kuin tarjolla olevia asuntoja. Tämä kysynnän ylitarjonta johtaa vuokrien korkeampaan hintaan. Tutustu Vuokra-asunnot Helsinki aiheeseen.

Kuusen tuholaiset uhkaavat metsiä

Suomessa kuusen tuholaiset ovat merkittävä uhka metsien terveydelle ja taloudellisuudelle. Esimerkiksi kuusen runkokuoriaisista ja kuusenjuurikäävästä on tullut vakavia ongelmia metsänomistajille ja metsäteollisuudelle. Näiden tuholaislajien leviäminen on myös lisääntynyt ilmastonmuutoksen myötä. On tärkeää tunnistaa ja torjua näitä tuholaisia, jotta voidaan säilyttää metsien ekosysteemi ja taloudellinen merkitys.

Herkuttele ulkona eväiden kanssa

Kevään ja kesän lähestyessä on aika kaivaa piknik-korit esiin ja lähteä ulos nauttimaan auringosta ja raikkaasta ilmasta. Oli suunnitelmasi sitten rento päivä puistossa tai kävelyretki luonnossa, herkulliset piknik eväät ovat ehdoton osa ulkoilupäivää. Voit pakata mukaan esimerkiksi leipää, juustoa, hedelmiä, patonkeja ja virvokkeita. Muista myös eväslautaset, -lasit ja -aterimet. Herkullisten eväiden ja ulkoilun yhdistelmä luo täydelliset puitteet rentouttavalle päivälle ulkona.

Vastaa