Uudet mahdollisuudet syntyvät tavasta ajatella

Parhaimmillaan vastuullisuuden periaate toteutuu silloin, kun siitä saadaan luonteva elementti yrityksen arkeen. Liiketaloudelliset perusteet ohjaavat päätöksentekoa, mutta vastuullisuusajattelu on koko ajan läsnä – olennaisena osana toimintatapaa ja kulttuuria.

Anri Saarinen ja Antero Lehtonen esittelevät kartonkipäällysteisiä leviterasioita, joissa on 43% vähemmän muovia perinteisiin rasioihin verrattuna.

– Kallein tapa miettiä yritystaloutta on toteuttaa hyvä idea miettimättä vastuullisuutta, painottaa raisiolaisen Bunge Finland Oy:n toimitusjohtaja Antero Lehtonen. – Kun asioita ajatellaan elinkaaritasolla, onnistutaan löytämään ratkaisuja myös sieltä, mistä kaikki eivät osaa edes etsiä.

Esimerkiksi lähituotanto vähentää kuljetuskustannuksia, ja on myös luotettavuustekijä. Pilalle mennyt toimitus on sekä ekologinen että taloudellinen tappio.

Bungella on Euroopan-laajuisesti meneillään useita niin tuotteisiin kuin pakkauksiinkin liittyviä kehitysprojekteja; muovin vähentäminen, vastuullisesti tuotetut raaka-aineet ja parempi jäljitettävyys ovat esimerkkejä tavoitteista, joissa pyritään koko ajan onnistumaan paremmin. 

Markkinointijohtaja Anri Saarinen korostaa, että Bungessa vastuullisuusajattelu on aina ollut voimakkaasti läsnä; elintarvikeyrityksessä on luontevaa tehdä asiat maapallon ehdoilla. Kapea tuotantoketju helpottaa valintojen tekemistä, eikä kompromisseja tarvitse tehdä niin usein kuin monialayrityksissä.

Investoinnit ja määrätietoinen työ ovatkin tuoneet Bunge Finlandille mittavan määrän vastuullisuuden saavutuksia. Kaikki tehtaalla syntyvä jäte toimitetaan lajiteltavaksi tai energiantuotantoon – mitään ei siis kuljeteta kaatopaikalle. Itse tuotantolaitos on myös hiilineutraali. Muovia on onnistuttu vähentämään pakkausmateriaaleissa vuositasolla lähes 30 tonnia. Raaka-aine- ja tuotantohävikki ovat erityisen huomion kohteena. Työturvallisuuden korkea taso, suomalainen osaaminen ja kasviöljyihin perustuvat tuotteet auttavat omalta osaltaan yritystä sen pyrkimyksissä kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän.

Tärkeintä on Anri Saarisen mukaan kuitenkin henkilöstön asenne ja Bungen 200-vuotinen historia, jonka aikana vastuullisuus ja välittäminen on pikkuhiljaa iskostettu syvälle yrityksen DNA:han. Monipuolinen välittäminen niin työntekijöistä kuin ympäristöstäkin sitouttaa, tuottaa tulosta ja auttaa varmistamaan hyvät tekemisen puitteet myös seuraaville 200 vuodelle. 

Teksti: Timo Mansikka-Aho

Bunge Finland Oy on Suomen ainoa margariinivalmistaja. Raisiossa sijaitsevan tehtaan juuret yltävät yli 60 vuoden päähän. Bunge kehittää, valmistaa ja markkinoi terveellisiä, laadukkaita ja hyvänmakuisia kasvipohjaisia margariineja, levitteitä ja kasviöljyjä. Parhaiten Bunge tunnetaan Keiju-tuotemerkistä. 

Vastaa