Vastuullinen yritys huolehtii myös yhteisöstä

Kaivosyhtiö Endominesin vastuullisuuslinjauksissa korostetaan ympäristö- ja henkilöstöasioiden lisäksi myös ympäröivän yhteisön ja kumppaniverkoston merkitystä.

TEKSTI TIMO SORMUNEN  KUVA PATRIK PESONEN

endomines_rgb_1.jpg
Endominesin Kari Vyhtinen näkee tärkeänä paikallisen lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemisen.

Ympäristö- ja yhteiskuntavastuu sekä hyvä johtaminen ovat olennainen osa jokaisen yrityksen arkea. Edellä luetellut ESG-kriteerit ovat päivittäin myös kaivosyhtiö Endominesin toimitusjohtaja Kari Vyhtisen työpöydällä, onhan kaivosala etenkin ympäristövaikutustensa osalta taukomatta luupin alla.

Vyhtisen mukaan paljon rummutetussa yritysvastuussa on loppupeleissä pitkälti kyse maalaisjärjestä. Keskeisenä ideana on huolehtia ihmisistä ja ympäristöstä niin, että takaamme hyvät elinolosuhteet myös seuraaville sukupolville.

”Loppupeleissä kyse on pitkälti maalaisjärjestä.” 

Vastuullisuustavoitteisiin ei kuitenkaan päästä vain säästöillä, toiminnan tehostamisilla ja  laskennallista menestystä tuijottamalla. Vyhtisen mukaan on mietittävä myös kerrannaisvaikutuksia.

– Vastuullisuusohjelmat ovat usein hyvin monimutkaisia. Vastuullisuudessa tulisi keskittyä puiden istuttamisen tai erilaisten kompensaatiolaskelmien lisäksi konkreettisiin tekoihin lähialueella, jotka hyödyttävät paitsi yritystä myös ympäröivää yhteisöä.

Panostusta paikallisuuteen

Endominesilla vastuullisuus tarkoittaa ympäristöön, hyvään hallintoon ja henkilöstöpolitiikkaan liittyvien kriteerien lisäksi aktiivista sidosryhmäyhteistyötä paikallisten toimijoiden ja asukkaiden kanssa.

Koronapandemian ja Ukrainan sodan myötä moni yritys on kääntänyt yhteistyökumppaneita hakiessaan katseen lähemmäksi kotikontuja. Endominesissa tukeutuminen paikalliseen osaamiseen ja palveluihin on ollut alusta lähtien yksi yhtiön perusperiaatteista. 

– Miksi tilata varaosa kaukomailta olemattoman säästön takia, jos saman saa myös kotikonnuilta? Käyttämällä paikallisia palveluja vähennämme kuljettamista ja pakkaamista, säästämme ympäristöä ja pidämme huolta yrityksistä ja palveluntarjoajista. Pitkässä juoksussa tämä on varmasti kestävämpi ja vastuullisempi toimintatapa.

Endomines operoi Pampalon kultakaivosta Pohjois-Karjalassa sekä Fridayn kaivosta USA:n Idahossa ja tekee aktiivista malminetsintää myös muualla Itä-Suomessa. Se tarjoaa yhtiön oman väen lisäksi töitä ja toimeentuloa paikallisille palveluntarjoajille aina maansiirto- ja rakennusalan ammattilaisista leipomo- ja kahvilayrittäjiin asti.

– Kun paikalliset palvelut säilyvät, ei apua tarvitse hakea ulkomailta asti. Paikallisten yritysten ja yrittäjien työllistäminen tuottaa hyvää myös ympäröivälle yhteisölle.

Vyhtisen mukaan Endomines haluaa olla aktiivisesti mukana myös paikallisissa hankkeissa, jotka istuvat sen omiin arvoihin. Etusijalla ovat etenkin lasten ja nuorten koulutukseen sekä harrastustoimintaan liittyvät yhteistyökohteet.

– Tavallaan tämä on paluuta juurille ja aikaan, kun Suomi alkoi teollistua. Silloinkin paikalliset yritykset ja niiden omistajat huolehtivat paitsi tuotantolaitoksista myös koko tehdasyhteisöstä.

Vastuullisuudesta pelien maailmaan

Jollet ole huomannut sitä itse, niin nykyään on ihan ok pelata tietokoneella tai mobiilipelejä, olet sitten minkä ikäinen tai sukupuolinen – tutustu nykyaikaiseen kilpapelaamisen maailmaan www.suomiesports.fi sivuston kautta.

Mielenkiintoista luettavaa

Koska viimeksi tsekkasit erilaisia suomalaisten liikkeiden tarjouksia, niitä voit käväistä lukemassa alennuskooditsuomi.fi sivustolta, tai jos haluat lueskella suoratoistosta, käy tsekkaamassa nettiruutu.fi sivusto ja jos Itämeren matkailu kiinnostaa, niin siihen liittyviä uutisia löytyy ihan Itämerensatamat sivustolta.

2 kommenttia artikkeliin ”Vastuullinen yritys huolehtii myös yhteisöstä”

Vastaa