Vastuulliset valinnat säästävät ympäristöä – viisi vinkkiä kylpyhuoneeseen

Vastuulliset viilaukset asumisen tapoihin ja tottumuksiin voivat vähentää merkittävästi ympäristön kuormitusta. Kodissa etenkin kylpyhuone on tila, jossa jo pienillä arjen valinnoilla on suuri merkitys.

“Vastuullinen kuluttaja ymmärtää asumisensa sosiaaliset, taloudelliset ja ekologiset vaikutukset. Arjessa on usein helpointa kiinnittää huomiota ympäristövaikutuksiin”, toteaa IDOn teknisessä tuessa asiakkaita palveleva Maarit Yltävä.

“Kuluttajat kaipaavat enemmän käytännönläheistä tietoa keinoista ja valinnoista, joilla asumisen luonnolle aiheuttamaa kuormaa saisi kevennettyä.”

Yltävä kumoaa yleisen harhaluulon, jonka mukaan vastuulliset valinnat tekevät arjesta ankeampaa. Esimerkiksi nipistämällä edes muutaman pykälän lattialämmityksestä tai suihkuttelun kestosta, saa jo isoja säästöjä aikaa – niin ekologisesti kuin taloudellisesti.

“Energiakustannusten nousu on nykyään hyvä kannustin vastuullisuuteen. Arjen ympäristöystävälliset muutokset keventävät myös kukkaroa.”

Kulutustottumusten lisäksi asumisen valintoja kannattaa tarkastella tuotteiden ja materiaalien näkökulmasta. Kestävät ratkaisut ovat yleensä pitkän elinkaarensa ansiosta jopa taloudellisempi vaihtoehto.

“Uuteen tai uudistettavaan kylpyhuoneeseen ei kannata valita tuotteita vain hintalapun mukaan. Kustannuksia ja kuormitusta on ajateltava pelkän ostohetken sijaan pitemmällä tähtäimellä.”

IDOn tavoitteena on auttaa suunnittelemaan ja toteuttamaan kylpyhuoneita, jotka kestävät useita vuosia.

“Korkealaatuiset, aikaa kestävät ja helppohoitoiset kylpyhuoneratkaisut ovat yksi tehokkaimmista tavoista osoittaa kunnioitusta luontoa kohtaan. IDO-tuotannossa pyritään siihen, että uusi tuote on aina ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin aikaisempi vastaava tuote koko tuotteen elinkaaren ajan – aina materiaalien hankinnasta tuotteen loppukäyttöön”, Yltävä kertoo.

Viisi ympäristöystävällistä vinkkiä kylpyhuoneeseen:

1. Käytä vettä säästäen

Noin 60 prosenttia kotitalouksien vedenkulutuksesta keskittyy kylpyhuoneeseen. Kannattaa muistaa, että veden lämmittäminen vaatii energiaa. Kiinnitä siis huomiota suihkussa vietettyyn aikaan, veden lämpöön ja suihkun voimakkuuteen. Kylpyhuonetta uudistettaessa voi valita wc-istuimeksi vettä säästävän mallin. Vanhimmat wc-istuimet kuluttavat vettä jopa 12 litraa yhdellä huuhtelulla, mutta nykyään esimerkiksi IDOn wc-istuimet ovat kaksoishuuhtelumalleja, jotka kuluttavat vain kaksi tai neljä litraa vettä yhdellä huuhtelulla. Jos vanha IDO-istuin on vielä käyttökelpoinen, asentaja saa helposti vaihdettua siihen vettä säästävät huuhtelusäiliöiden täyttö- ja huuhteluventtiilit.

2. Valitse kestävät ja kierrätettävät materiaalit

Tärkein edellytys kylpyhuonetuotteiden pitkäikäisyydelle on laatu. Kalusteiden tulee kestää kosteutta ja niissä on syytä olla laadukas pintakäsittely, joka helpottaa puhdistusta. Jo kalusteita hankittaessa voit varmistaa, että ne on valmistettu ympäristöystävällisestä materiaalista. Esimerkiksi saniteettikeramiikka on luonnollinen ja kestävä materiaali, jota voidaan kierrättää. IDO-posliinien erityinen käsittely takaa sen, että saniteettikaluste, kuten pesuallas, kestää useita vuosia. Käytöstä poistettu posliini voidaan esimerkiksi murskata ja käyttää muun muassa tien päällystykseen.

3. Varmista varaosien saatavuus

Valitse kylpyhuoneeseen tuote, jonka voi korjata. Esimerkiksi wc-istuimen korjaus vaatii, että istuimeen on saatavilla tarvittavia varaosia. Siksi kannattaa tarkistaa varaosien saatavuus ennen tuotteen lopullista valintaa. Tuotteet kestävät kauemmin, kun wc-istuinta tai pesuallasta ei tarvitse vaihtaa pienen varaosan takia uuteen. IDOn tuotteisiin on saatavilla varaosia vielä 10 vuoden ajan sen jälkeen, kun tuotteen valmistus on lopetettu.

4. Puhdista kylpyhuone ympäristöystävällisesti

Kylpyhuoneen posliinituotteita puhdistettaessa kannattaa käyttää ympäristöystävällisiä pesuaineita. Runsashappoiset aineet ja lipeäpohjaiset putkenavausaineet kuormittavat luontoa ja ovat haitaksi myös wc-istuimen posliinille ja putkistolle – voimakkaista kemikaaleista puhumattakaan. Kun siivoat kylpy- ja wc-tilat viikoittain pyyhkimällä ja kuivaamalla pinnat, et välttämättä tarvitse vahvoja pesuaineita liottamaan pinttynyttä likaa. IDOn posliinituotteet poltetaan yli tuhannen asteen lämpötilassa, jotta niihin saadaan kova ja kestävä lasitepinta, joka helpottaa puhdistusta.

5. Suosi kotimaisia tuotteita

Suosi tuotteita, jotka on valmistettu Suomessa ja kehitetty kestävän kehityksen mukaisesti. Kun valitset tuotteen, joka on valmistettu mahdollisimman lähellä, vähennät kuljetuksen tarvetta tehtaalta kotiisi ja pienennät ympäristön ja luonnon kuormitusta. Paikallinen tuotanto tarkoittaa vähemmän kuljetusta ja vähemmän hiilidioksidipäästöjä. IDOn wc-istuimet ja pesualtaat tuotetaan Tammisaaressa Geberit Production Oy:n tehtaalla.


Tarjouksia, tuoteuutuuksia, verkkokauppoja: alennuskooditsuomi.fi – tervetuloa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Vastuulliset valinnat säästävät ympäristöä – viisi vinkkiä kylpyhuoneeseen”

Vastaa