Vastuullista ja herkullista arkea maakunnan halutuimmasta keittiöstä

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:n arkipäivän toiminnan johtotähtenä on visio: Herkullista arkea maakunnan halutuimmasta keittiöstä. Visio ei ole pelkkää juhlapuhetta, vaan sitä työstetään systemaattisesti todeksi jokaisena työpäivänä. 

Vastuullinen liiketoiminta syntyy yhdessä asiakkaiden ja työntekijöiden kanssa, kertoo toimitusjohtaja Tuulia Pelli.

– Arvoihimme kuuluvat vastuullisuus, yhdessä tekeminen ja rohkeus, joiden mukaisesti käymme koko ajan läpi prosessejamme ja uudistamme niitä. Uskomme, että hyvin ja oikein tekemällä ja asioiden eteen vaivaa näkemällä voi saavuttaa enemmän kuin verisellä kilpailulla. Vastuullisuus on tosi tärkeä tekijä kaikessa toiminnassamme. Parhaillaan työstämme vastuullisuussuunnitelmaa ja -tavoitteita seuraavalle kolmelle vuodelle, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:n toimitusjohtaja Tuulia Pelli toteaa.

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy on maakunnallisesti merkittävä toimija, jonka toiminta heijastuu laajasti varhaiskasvatuksesta hoivapalveluihin saakka. Yhtiön omistavat Lahden kaupunki ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä.  

Vastuullinen ruoka on myös maistuvaa

– Vastuullisuudesta seuraa muutoksia ja eri tavalla toimimista. Ruoka on päätuotteemme ja vastuullisuus tarkoittaa myös maistuvaa ruokaa, Pelli sanoo.

Vastuullinen ruoka ja niukka kuntatalous voivat olla hankalasti yhteen sovitettava pari. 

– Teemme verovaroilla tuotettua ruokaa ja meillä on tarkat määritykset, paljonko ruoka saa maksaa raaka-ainehinnaltaan, palvelujohtaja Maarit Tuomala-Nikkanen toteaa.

Koululaisille täytyy pystyä tarjoamaan maistuva kouluateria alle kolmen euron ateriakustannuksella. Luomugourmetia ei sillä rahalla tuota kukaan.

– Mahdollisuuksien mukaan pyrimme saamaan kotimaisia raaka-aineita ja lähituottajien raaka-aineita sekä luomua. Kohdistamme luomuhankintamme erityisesti volyymituotteisiin, kuten piimä, kaurahiutaleet ja porkkanasose. Toimittajien pitää myös täyttää vastuullisuuskriteerimme, kehittämiskoordinaattori Outi Luukkonen kertoo.

Ruokahävikkiä minimoidaan tarkoilla valmistusmäärillä. Viime syksynä kokeilukouluissa oli tarjotinvapaa lounasruokakokeilu, joka jäi muutamaan kouluun pysyvästi. Hävikki väheni, jonotusajat lyhenivät ja rikkoutuneiden astioiden määrä pieneni.

– Merkittävä määrä kouluruoastamme valmistetaan energiatehokkaassa aluekeittiössämme. Haluamme myös olla haluttu työpaikka ja satsaamme systemaattisesti työhyvinvointiin sekä henkilöstön osaamiseen, Pelli kertoo.

Teksti: Jari Peltoranta

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy 

  • Liikevaihto 28 miljoonaa euroa
  • Henkilöstön määrä noin 350 
  • 14 valmistuskeittiötä ja
  • 79 palvelukeittiötä 
  • 25 000 ateriaa päivässä 

www.paijatateria.fi

Vastaa