Nyky-yhteiskunta on aivan erilainen kuin mitä se oli ennen vuosituhanteen vaihtumista. Vielä muutamia vuosia sitten tuntui, että yhteiskunta perustui yhteiselle tekemiselle, mutta viime aikojen ja vuosien muutokset ovat vieneet kehitystä kohti yksilökeskeistä kehitystä ja yksilökeskeistä ajattelumallia. Tämä ajattelumalli on ajautunut myös vastuullisuuden piiriin, missä jostain kumman siistä monessa asiassa vastuu ei olekaan enää käyttäjällä, vaan sillä joka on mahdollistanut erilaisten tuotteiden ja palveluiden käytön.
Otetaan esimerkiksi suomalainen lainamarkkina. Ennen suomalaisen piti varata aika omasta pankista, mennä pankkiin, sopia lainaneuvottelusta, kerätä paperit, mennä uudelleen pankkiin, ja mennä takaisin kotiin odottamaan viikko tai pari kuullakseen saako lainan vai ei. Ja tällä yhdellä pitkällä prosessilla saatiin siis vastaus yhdestä pankista. Itseasiassa vastaava tilanne on ollut sama ympäri maailman, mutta tekninen kehitys toi lainamarkkinoillekin lisää vaihtoehtoja ja nykyään yhdellä lainanhakukerralla netissä voi saada useamman lainatarjouksen ja samalla voi siirtää omat lainasi toiseen pankkiin tai maksulaitokseen, nopeasti, joustavasti ja jopa täysin omalta kotisohvalta käsin minuuteissa.
Helppous ja vastuullisuus
Tämä uutuus toi suomalaisille nopeassa aikataulussa aivan uusia ongelmia. Ihmiset hakivat uusia lainoja, ja pikavippejä tahtiin, jota ei ollut ennen koettu, ja siitäjän syntyi ongelmia. Nyt kun tekniikka on ollut olemassa jo vuosia, ovat suomalaisetkin tottuneet siihen, että lainamarkkinat ovat avautuneet, ja lainoja voidaan hakea netistä ilman käymistä pankissa, niin nyt ollaan jo otettu hieman vastuuta omasta tekemisestä.
Lainan saa nykyään helpommin kuin ennen, mutta aivan kuten ennenkin se pitää maksaa takaisin, kuluineen ja korkoineen. Ja mikäli lainaa ei makseta takaisin sovitun aikataulun mukaisesti, voi jatkossa lainan saaminen ollakin sitten hankalampaa. Lainanhakijan tulee siis miettiä oman taloutensa kautta, tarvitseeko hän oikeasti lainaa, kuinka paljon hän tarvitsee lainaa, ja onko hänellä varaa maksaa laina missä ajassa takaisin. Lainanhakijan pitää ottaa vastuu omasta taloudesta.
Oman talouden suunnittelu
Siinä vaiheessa kun oma talous tuntuu olevan tilanteessa, missä tarvitaan lainarahaa. On voinut tapahtua onnettomuus tai jokin tärkeä isompi laita on hajonnut, tai kotia pitää remontoida- mutta omalla tilillä ei ole rahaa, eikä säästöjä ole. Siinä vaiheessa viimeistään on tehtävä oman talouden kartoitus. Itseasiassa omaan talouteensa vastuullisesti suhtautuvan pitäisi tehdä oman talouden tarkastaminen vähintään kerran vuodessa joka tapauksessa.
Oman talouden suunnittelu ja tarkastaminen on helpointa, kun antaa itselle kuukauden aikaa tehdä se – täysin kalenterikuukausi, jotta saa listattua kaikki kuukauden sisälle mahtuvat tulot ja menot. Menoissa pitää huomioida myös kaikkien korttien kuukausikulut, lainojen korot ja kulut sekä erilaisten osamaksujen kulut ja korot. Kun sitten kuukauden jälkeen tekee laskelman, näkee mitä on mennyt minnekin. Keskimäärin Suomessa suurimmat kulut kotitalouksilla ovat asumismenot, työmatkat ja ruokakulut – näiden jälkeen ovat sitten harrastukset yms.
Jos laskelma kertoo sitten, että kuluja on enemmän kuin menoja, tarvitaan oman talouden tasapainoittamista ennen lainanhakemista. Onko mahdollisuus ansaita enemmän, tai missä menoissa voi säästää? Yksi helpoimmista säästökohteista on talouden ruokakulut – suunnittelemalla etukäteen voi säästää isoja summia joka kuukausi sekä rahallisesti että ajallisesti. Toinen iso kulu, missä voi säästää ovat talouden erilaiset osamaksut ja lainat – jos näitä on kuukaudessa useampia, kannattaa miettiä, pitäisikö ne kaikki yhdistää yhdeksi lainaksi, ja jatkossa maksaa vain yhtä erää kuukaudessa – tällöin myös tietää oikeasti, kuinka paljon sitä lainaa on jäljellä.
Vastuullisuus ja kuluttaminen
Vastuullisuus ei tarkoita siis vain sitä, että kulutetaan vastuullisesti, vaan sitä että huolehditaan oman talouden kestokyvystä. Hyvin suunniteltu talous mahdollistaa myös ne vastuulliset valinnat. Kuluttamisessa oikeilla valinnoilla voidaan vaikuttaa myös oman talouden kuluihin, ja mikäli tuloja ei ole tarpeeksi, pitää kuluissa säästää – monet talouden nykyaikaiset kulut eivät ole oikeasti välttämättömiä, ne ovat ns. sosiaalisen paineen aiheuttamia kuluja, jotka tulevat esimerkiksi oikeiden trendituotteiden ostamisesta, uudesta autosta, uudesta puhelimesta yms.
Ota sinäkin vastuu omasta taloudestasi ja tee itsellesi talouden vuositarkastus vaikka heti nyt marraskuussa.
Yksi kommentti artikkeliin ”Vastuullisuus ja oma talous”