Vihreiden nuorten puheenjohtajat kritisoivat kokoomusta veropopulismista

Vihreiden nuorten tasa-arvoiset puheenjohtajat Jami Haavisto ja Peppi Seppälä peräänkuuluttavat aluevaalien jälkeen työnsä aloittavilta valtuustoilta pehmeiden puheiden lisäksi konkretiaa ja nuorten hyvinvointia edistäviä tekoja. Vihreiden nuorten Superviikonloppuna pitämässään puheessa Haavisto ja Seppälä kritisoivat kovalla kädellä myös oppositiopuolueita vastuuttomasta veropopulismista.

“Nyt jos koskaan hyvinvointivaltio tarvitsee puolustajiaan. Meitä, jotka haluamme ennaltaehkäistä ongelmia, emmekä hakea lyhytnäköisiä säästöjä. Mielenterveyskriisin ratkaisussa ei tule kuitenkaan tyytyä ongelmakohtien paikkailuun, vaan meidän on muutettava rakenteita pysyvästi mielenterveyttä ja jaksamista tukeviksi. Burn-out ennen 30 ikävuotta ei saa olla normi”, Seppälä vaatii.

Vihreät nuoret haluavat turvata hyvinvointialueiden päätäntävallan antamalla myös rahoituksen niiden omiin käsiin maakuntaveron muodossa. Suurista puolueista kokoomus on äänekkäimmin vastustanut maakuntaveron käyttöönottoa.

“Hyvinvointialueilla pitää olla paitsi oikeus päättää palvelujen järjestämisestä myös niiden rahoituksesta. Nyt oikealta kuuluvat huutelut siitä, että maakuntaverolla verotettaisiin kansa köyhäksi, ovat vastuutonta veropopulismia. Maakuntavero luo sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiselle ja rahoittamiselle kustannustehokkaan ja kestävän pohjan. Kiinnostaako vastuullinen talouspolitiikka enää ollenkaan kokoomusta? Entä minne demarit ovat kadonneet keskustelusta?”, Haavisto kysyy.

Vihreät nuoret kannattavat valvottujen käyttöhuoneiden perustamista päihdehaittojen vähentämiseksi. Haavisto ja Seppälä ihmettelevätkin suurten puolueiden kiemurtelua käyttöhuoneiden ja muiden päihdepoliittisten kysymysten edessä.

“Etenkin perussuomalaiset ovat keskittyneet vain moraaliposeeraamaan eivätkä niinkään ratkomaan päihdeongelmia tutkitusti tehokkailla työkaluilla. Vaikka nykyinen lainsäädäntö ei salli valvottuja käyttöhuoneita, on hyvinvointialueiden valmistauduttava ainakin henkisesti niiden käyttöönottoon tulevaisuudessa”, puheenjohtajat päättävät.

Vihreiden nuorten Superviikonloppu järjestettiin etänä 8.-9. tammikuuta. Paikallistoimijoille ja työryhmien puheenjohtajille järjestetyssä koulutustapahtumassa vierailivat myös muun muassa Vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela, europarlamentaarikko Alviina Alametsä ja kansalaisaktivisti Markus Drake.

Lähde: STT Info

Vastaa