Vuosi 2022 viitoitti Viking Linen vastuullisuutta pitkälle tulevaisuuteen

Uuden ilmastoviisaan Viking Gloryn käyttöönotto ja kahdesta vanhasta laivasta luopuminen olivat Viking Linen vastuullisuustyön merkkipaaluja viime vuonna. Laivaliikenteen päästöjen sääntely kiristyy, ja varustamo näyttää tietä vähäpäästöisempään merenkulkuun koko toimialalle. Viking Linen vuoden 2022 vastuullisuusteot ja näkemykset merenkulun tulevaisuudesta on koottu tuoreeseen vastuullisuusraporttiin.

Viking Linen laivastossa tapahtui vuoden 2022 aikana muutoksia, joilla on pitkäjänteisiä vaikutuksia varustamon kokonaispäästöihin. Uusi ilmastoviisas Viking Glory liittyi laivastoon maaliskuun alussa, ja laivaston kaksi vanhinta alusta, M/S Amorella ja M/S Rosella, myytiin.

Nyt Viking Linen väreissä seilaa viisi laivaa, joista Viking Glory ja Viking Grace käyttävät polttoaineenaan nesteytettyä maakaasua. Ilmastoviisaalla alusparilla on valmius siirtyä käyttämään uusiutuvaa tai synteettisesti valmistettua polttoainetta, kun niitä on saatavilla riittävässä määrin ja taloudellisesti kestävään hintaan.

”Laivojemme hiilidioksidipäästöt merimailia kohti ovat vähentyneet lähes kolmanneksella viimeisten 15 vuoden aikana. Laivastomme uudistumisen ja entistä ilmastoviisaampaan teknologiaan investoimisen myötä päästöjen pieneminen jatkuu myös tulevina vuosina”, Viking Linen vastuullisuuspäällikkö Dani Lindberg kertoo.

”Pisimmälle tulevaisuuteen katsomme Decatrip-hankkeessa. Tutkimme mahdollisuuksia muodostaa Turun ja Tukholman välille niin sanottu vihreä käytävä, jota pitkin rahti ja matkustajat kulkisivat hiilineutraalisti. Hankkeessa kumppaneitamme ovat Rauma Marine Constructions, Åbo Akademi ja Kempower.”

Merenkulun päästörajoitukset ovat kiristymässä huomattavasti. Euroopan vesillä operoiviin varustamoihin vaikuttavat tulevina vuosina niin EU:n vihreän siirtymän Fit for 55 -ohjelma ja päästökauppajärjestelmä kuin Kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisstrategiakin.

”Tiukentuvien ympäristövaatimusten Euroopassa varustamoliiketoiminnan jatkaminen samaan vanhaan malliin muuttuu taloudellisesti kestämättömäksi. Varustamojen pitää pystyä vähentämään päästöjään merkittävästi, eikä se onnistu ilman siirtymistä vähäpäästöisempiin ja lopulta ei-fossiilisiin polttoaineisiin. Me Viking Linella ennakoimme muutoksia aktiivisesti, ja olemme jo nyt alan edelläkävijöitä ilmastoviisaissa ratkaisuissa”, Dani Lindberg sanoo.

Itämeren merenkululla on merkittävä rooli koko Euroopan laajuisessa liikenneverkossa ja rahtiliikenteessä. Vuonna 2022 kolme Viking Linen aluksista purjehti Suomen lipun alla, ja maaliskuussa 2023 myös Viking XPRS siirtyi Suomen alusrekisteriin. Viime vuonna varustamo kuljetti 1,5 miljoonaa tonnia rahtia ja palveli lähes viittä miljoonaa matkustajaa.

”Erityisesti tässä maailmantilanteessa on huoltovarmuuden kannalta tärkeää, että Suomessa on kilpailukykyinen kotimainen varustamosektori. Laajemmin tarkasteltuna noin 90 prosenttia maailmankaupasta kulkee meritse, ja meriliikenne on integroitu lähes kaikkien teollisuudenalojen arvoketjuihin. Uusien ratkaisujen innovointi ja käyttöönotto ensimmäisten joukossa on siis todella tärkeää ja vaikuttavaa.”

Nostoja Viking Linen vastuullisuusraportista 2022

  • Viking Gloryn maaliskuinen startti vähensi entisestään Viking Linen ympäristövaikutuksia Turku–Maarianhamina–Tukholma-reitillä. Aluksen rahtikapasiteetti on 66 prosenttia edeltäjäänsä Amorellaa suurempi, mutta sen hiilidioksidipäästöjen arvioidaan jäävän yli neljänneksen edeltäjänsä päästöjä pienemmiksi.
  • Vuonna 1988 valmistunut M/S Amorella ja vuonna 1980 valmistunut M/S Rosella myytiin.
  • Viking Line työllisti 2 428 ihmistä, joista 1 927 asui Suomessa. Palkkoja maksettiin runsaat 100 miljoonaa euroa.
  • Viking XPRS.llä, Viking Gracella ja Viking Glorylla otettiin talteen 1 300 tonnia ruokajätettä, josta syntyi 99 000 kuutiota biokaasua. Se vastaa 112 000 bensiinilitraa.
  • Lasia laivoilla kerättiin 286 tonnia. Kierrätyslasin valmistus vie 20 % vähemmän energiaa kuin lasin valmistus hiekasta, soodasta ja kalkista.
  • Viking Line valittiin sekä Vuoden vastuulliseksi toimijaksi että Vuoden kuljetusyhtiöksi Finnish Travel Galassa. Molemmissa valinnoissa painoivat varustamon pitkäjänteiset investoinnit ympäristöystävälliseen teknologiaan ja matkustuselämystä uudistaviin innovaatioihin.
  • EPSI Rating -tutkimuksen mukaan kaikista suomalaisista henkilöliikenteen harjoittajista Viking Linella on tyytyväisimmät ja uskollisimmat asiakkaat. Varustamo on myös tutkimukseen sisältyvän henkilöliikenteen kestävyysindeksin kärkisijalla.

Vastaa