SDP:n Marko Asell: Työssäoloehtoa ei saa pidentää

Hallituksen kaavailemat muutokset työttömyysturvan työssäoloehtoon vaarantavat erityisesti määräaikaisten opettajien työttömyysturvan. Hallitusohjelman mukaan työssäoloehtoa pidennetään kuudesta kuukaudesta 12 kuukauteen eli työntekijän pitää olla töissä 12 kuukautta nykyisten kuuden kuukauden sijaan, jotta hän voi saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

–Ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehdon pidennys vaikuttaa tietysti kaikkiin työttömyysuhan alla oleviin työntekijöihin, mutta erityisesti se koskee määräaikaisia opettajia. Monet määräaikaiset opettajat jäävät ilman kesäajan palkkaa, koska kunnat palkkaavat usein määräaikaisia opettajia vain opetuskuukausien ajaksi. Myös vakituinen opettaja saattaa palata takaisin tehtävään kesäkeskeytyksen alkaessa, kansanedustaja Marko Asell (sd.) muistuttaa.

Vakituisessa työ- tai virkasuhteessa työskentelevät opettajat saavat palkkaa koulun kesäloman aikana. Perhe- ja opintovapaiden sijaiset eivät saa kesäkuukausilta palkkaa kuin poikkeustapauksissa. Virkavapaalla olevalla opettajalla on oikeus keskeyttää virkavapaansa kesäksi. Ongelma koskee muitakin määräaikaisia opettajia kuin sijaisia. Monet kunnat ovat päättäneet, ettei kesällä palkkaa makseta myöskään niille määräaikaisille opettajille, jotka eivät ole kenenkään sijaisia.

Vakituisessa virkasuhteessa työskentelevät opettajat, viransijaiset ja määräaikaisessa työsuhteessa työskentelevät opettajat tekevät kuitenkin samaa työtä. Perhe- ja opintovapaiden lainsäädännöstä, kunta- ja opetusalan työ- ja virkaehtosopimuksista sekä oikeuskäytännöstä muodostuu kokonaisuus, jonka seurauksena eriarvoista kohtelua saavat osakseen vakituiset ja määräaikaiset opettajat, saman kunnan palveluksessa viransijaisina ja määräaikaisina opettajina työskentelevät sekä eri kuntien palveluksessa työskentelevät määräaikaiset opettajat.

Asell on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen työssäoloehdon pidentämisestä ja määräaikaisten opettajien ansioturvan parantamisesta.

Lähde: SDP
Kuva: SDP


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Zmarta ja Bondora lainat: Lainavertailu paljastaa parhaat tarjoukset

Etsitkö parasta lainatarjousta? Lainavertailu on avain onnistuneeseen lainanhakuun. Zmarta ja Bondora laina ovat kaksi suosittua lainapalvelua, joilta voit löytää kilpailukykyisiä lainoja. Zmarta laina kautta voit vertailla eri lainantarjoajia helposti, kun taas Bondora tarjoaa joustavia lainavaihtoehtoja. Lainavertailun avulla voit löytää juuri sinulle sopivan lainan, oli tarpeesi sitten pieni pikavippi tai suurempi kulutusluotto. Älä maksa liikaa koroissa, vaan hyödynnä lainavertailu ja löydä parhaat tarjoukset Zmartan ja Bondoran kautta. Tutustu myös Saldo laina aiheeseen.

Ketterää kulkua: Sähköpotkulauta vuokraus helpottaa liikkumista

Sähköpotkulauta vuokraus tarjoaa kätevän ja ympäristöystävällisen tavan liikkua kaupungissa. Unohda ruuhkat ja parkkipaikkahuolet – nappaa lähin sähköpotkulauta ja sujahda perille vaivattomasti. Vuokrauspalvelut tarjoavat laajan valikoiman potkulautoja eri hinnoilla ja malleilla, joten voit valita juuri tarpeisiisi sopivan kulkupelin. Helppokäyttöiset sovellukset mahdollistavat nopean vuokraamisen ja maksamisen. Sähköpotkulaudat ovat myös ekologinen valinta, vähentäen liikenteen päästöjä. Kokeile sähköpotkulauta vuokrausta ja nauti liikkumisen vapudesta kaupungissa!

5G-verkko: Tulevaisuuden nopea ja tehokas tiedonsiirtojärjestelmä

5G verkko on vallankumouksellinen askel langattoman tiedonsiirron maailmassa. Sen nopeus ja tehokkuus avaavat ovia ennennäkemättömille mahdollisuuksille monilla aloilla. Tämä viidennen sukupolven verkko tarjoaa valtavan tiedonsiirtonopeuden, lyhyen viiveen ja suuren kapasiteetin. Se mahdollistaa reaaliaikaisen etäyhteyden, älykkäiden laitteiden laajan käytön, lääketieteen etäkonsultaatiot, autonomiset ajoneuvot ja paljon muuta. 5G :n myötä yhteiskunta muuttuu älykkäämmäksi ja tehokkaammaksi. Se on ratkaiseva tekijä digitaalisen tulevaisuuden rakentamisessa, joka yhdistää ihmisiä ja laitteita nopeasti ja luotettavasti.

Testaa Nopeus: Mittaa internetin, laitteiden ja suorituskyvyn nopeus

Nopeuden testaaminen on olennainen osa nykyaikaista digitaalista elämää. Tällä hetkellä voit testata monia eri asioita, kuten internetin nopeutta, laitteidesi suorituskykyä ja jopa reaktionopeuttasi. Nopeustestit auttavat sinua varmistamaan, että saat kaiken irti digitaalisista kokemuksistasi, olipa kyse sitten sujuvasta suoratoistosta, nopeasta pelaamisesta tai tehokkaasta työskentelystä. Testaa nopeus linkin takaa. Nopeustesti antaa tuloksen internetin yhteyden nopeudesta testin jälkeen. Lue myös Google Pay Nordea ohjeeseen.

Vastaa