Suomen Nato-jäsenyysprosessi etenee

Naton jäsenmaat valmistautuvat allekirjoittamaan Suomen Nato-jäsenyyttä koskevan liittymispöytäkirjan Naton suurlähettiläiden toimesta Naton neuvostossa tiistaina 5. heinäkuuta. Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu allekirjoitustilaisuuteen. Myös Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskeva liittymispöytäkirja allekirjoitetaan samassa tilaisuudessa. Liittymispöytäkirjan allekirjoituksen jälkeen Suomesta tulee Naton tarkkailijajäsen.

Allekirjoitustilaisuutta edeltävät Suomen ja Naton väliset Suomen Nato-jäsenyyttä koskevat liittymiskeskustelut maanantaina 4. heinäkuuta. Suomen valtuuskuntaa johtaa ulkoministeri Pekka Haavisto, ja varapuheenjohtajana toimii puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Liittymiskeskusteluissa katetaan viisi osa-aluetta: poliittiset kysymykset ml. terrorismin torjunnan politiikka, puolustus- ja sotilaalliset kysymykset, oikeudelliset kysymykset, resurssikysymykset sekä tietoturvallisuuteen liittyvät kysymykset.

Keskusteluissa käydään läpi aihealueittain Nato-jäsenyyteen liittyvät velvoitteet ja sitoumukset. Lisäksi Suomi vahvistaa sitoutumisensa Pohjois-Atlantin sopimuksen sisältöön Naton sihteeristön esittämien kysymysten pohjalta.

Tasavallan presidentin 17. toukokuuta asettamassa Suomen valtuuskunnassa on jäseniä ulkoministeriöstä, puolustusministeriöstä, puolustusvoimien pääesikunnasta, valtiovarainministeriöstä sekä Suomen erityisedustustosta Natossa. Ulkoministeriö on lisäksi määrännyt valtuuskunnan asiantuntijat.

Lähteet: Ulkoministeriö / STT

Kuva: NATO

Trackbacks & Pings

  • Kokoomuksen eduskuntaryhmä: turistiviisumien myöntäminen venäläisille on keskeytettävä - Vastuullinen Suomi :

    […] Suomen on saatettava voimaan välittömästi turistiviisumien myöntämiskielto venäläisille. Kielto ei koskisi sairauksien hoitoa, lähisukulaisten luona käyntiä tai yksityishenkilöitä, joilla on kiinteistön kaltaista omaisuutta Suomessa. Tarkoitus ei ole myöskään estää venäläisiä toisinajattelijoita tai muista syistä Venäjältä pakenevia pääsemästä pois Venäjältä. Kansainvälistä suojelua voi jatkossakin hakea Suomesta tai muista EU-maista. […]

    1 vuosi ago

Vastaa