Fazerin vastuullisen pakkaamisen visio tähtää muovin käytön vähentämiseen, kierrätettävyyden parantamiseen ja uusien ekologisten pakkausratkaisuiden kehittämiseen

Fazer pyrkii järjestelmällisesti löytämään ympäristöystävällisempiä pakkausratkaisuja. Yhtiö on saavuttanut merkittäviä tuloksia ja on vähentänyt vuositasolla muovin käyttöä pakkauksissaan noin 300 000 kilolla. Tällä hetkellä Fazerin pakkausmateriaaleista 99,8 % voi lajitella kierrätykseen. Fazer on myös ottanut käyttöön selkeät kierrätysmerkinnät kaikissa tuotepakkauksissaan, jotta kuluttajien olisi helpompi lajitella ne oikein.

Pitkäjänteistä työtä ohjaa Fazerin vastuullisen pakkaamisen visio, joka koostuu kolmesta osa-alueesta: käytettävien pakkausmateriaalien määrän vähentämisestä, kierrätettävyyden, uusiutuvuuden ja uudelleenkäytettävyyden kehittämisestä sekä täysin uudentyyppisten ekologisten pakkausratkaisujen kehittämisestä, yhdessä ulkoisten kumppaneiden kanssa.

Fazer on vähentänyt vuosittain pakkauksiin käytettävää muovimäärää noin 300 000 kilolla

Vuodesta 2018 alkaen Fazer on vähentänyt muovin käyttöä pakkauksissaan optimoimalla pakkauskokoja ja materiaalien paksuuksia sekä korvaamalla muovia muilla materiaaleilla. Esimerkiksi Oululainen Reissumies ja Fazer Paahto -leipäpusseja sekä pullapusseja on ohennettu ja niiden kokoa on pienennetty. Muovia on vähennetty myös optimoimalla Remix-makeispusseja ja poistamalla kertakäyttöiset lusikat ja kannet Fazer Aito -kauragurteista. Yhteensä Fazer-konsernin vuosittainen muovinkulutus on vähentynyt noin
300 000 kiloa.

25 000 kiloa vähemmän metallia vuodessa

Viime vuosina Fazer on myös poistanut metallia ja korvannut sitä kartonki- tai paperiratkaisuilla monissa pakkauksissaan. Esimerkiksi marjapiirakoiden ja muiden makeiden leipomotuotteiden kuppeihin ja vuokiin tehdyt muutokset vähensivät vuosittain käytetyn metallin määrää noin 12 000 kilolla. Fazer Dumle Granola ja Fazer Fazerina Granola -pakkausten metallia sisältänyt pohja korvattiin kuitupohjaisella ratkaisulla, mikä vähensi pakkauksissa käytettävää metallia 13 000 kiloa. Kokonaisuudessaan Fazer onnistui käyttämään yhteensä 25 000 kiloa vähemmän metallia.

Uudenlaisten pakkausratkaisujen edelläkävijä

Vastuullisten pakkausratkaisujen edelläkävijänä Fazer tekee jatkuvasti yhteistyötä alalla toimivien pakkausmateriaaliyritysten, -tutkijoiden ja oppilaitosten kanssa. Pitkäjänteisen tutkimus- ja kehitystyön tulokset näkyvät Fazerin tuotepakkauksissa. 

Vuonna 2021 Fazer toi markkinoille kakkurullapakkauksen, joka on valmistettu täysin kierrätetystä muovista. Vuosittain jopa 1,2 miljoonaa kierrätettyä muovipulloa saa uuden elämän kakkurullapakkauksena, mikä on vähentänyt Fazerilla uuden muovin tarvetta noin 24 000 kiloa.  

”Kierrätysmuovi on hieman neitseellistä muovia kalliimpaa, mutta tämä on yksi ympäristöystävällisistä valinnoista, joita haluamme tehdä. Fazer keskittyy vahvasti vastuullisten pakkausten kehittämiseen ja haluaa edelläkävijänä näyttää suuntaa Suomen elintarviketeollisuudessa ja tulevaisuudessa jopa kansainvälisestikin”, sanoo Fazer-konsernin pakkauskehitysjohtaja Piia Soininen-Tengvall.

Kierrätysmuovin uusien käyttötarkoitusten etsimisen lisäksi Fazer pyrkii myös käyttämään uusiutuvia materiaaleja aina, kun se on mahdollista. Kasvipohjaiset pakkaukset on otettu käyttöön esimerkiksi kaurajuomissa, joita voi säilyttää avaamattomana huoneenlämmössä. 87 % Fazer Aito Barista -kaurajuomatölkin materiaalista on kasvipohjaista ja uusiutuvaa, ja kierrekorkki on tehty sokeriruo’osta. Muutos pienensi kaurajuomapakkauksen hiilijalanjälkeä 21 %1).

”Meillä on meneillään useita pakkausprojekteja, ja tulokset näkyvät parin vuoden päästä. Kehittämiämme ratkaisuja, kuten kaurankuorista tehtyjä leipäpusseja, täysin uutta, saumattavaa paperipohjaista materiaalia ja dispersiopäällystettyä kartonkia, voi käyttää monissa erilaisissa pakkauksissa. Niillä voi korvata esimerkiksi kierrätykseen sopimatonta monikerrosmuovia, ja niiden avulla voidaan vähentää tuotepakkausmateriaalien piilomuoveja”, Soininen-Tengvall jatkaa.

Kaikki Fazerin pakkaukset suunnitellaan kiertotalouden periaatteiden mukaan

Fazer haluaa maksimoida pakkaustensa kierrätettävyyden vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteena on, että kaikki konsernin pakkausmateriaalit voidaan lajitella kierrätykseen, ne valmistetaan luonnonmateriaaleista ja ne pysyvät kierrossa mahdollisimman kauan ilman, että ne poltetaan tai kompostoidaan. Jo nyt 99,8 % Fazerin pakkauksista voi lajitella kartongin-, metallin-, lasin- tai muovinkeräykseen.

Pakkausmateriaalien kierto vaatii toimia sekä yrityksiltä että kuluttajilta. Fazerin tuotepakkauksissa on selkeät kierrätysmerkinnät, jotka auttavat kuluttajia lajittelemaan, mutta onnistunut kierrätysprosessi vaatii kaksi muutakin vaihetta.

”Kierrätys toimii vasta sitten, kun oikein lajitellut materiaalit käsitellään asianmukaisesti ja kierrätetyille materiaaleille on markkina. Sen vuoksi siirryimme Fazerin muovisissa leipäpusseissa polypropeenista polyeteeniin. Tällä hetkellä polypropeenille ei ole kysyntää, joten kierrätysyritykset tavallisesti polttavat sen, kun taas polyeteeniä voidaan käyttää uudelleen uusissa tuotteissa. Tekemämme muutos tukee kiertotaloutta”, Soininen-Tengvall selittää.

”EU:lla on erittäin kunnianhimoiset vastuullisten pakkausten tavoitteet, kuten pitääkin olla. Yrityksillä on merkittävä rooli ympäristöystävällisten pakkausten kehittämisessä, mutta myös siinä, miten ne pystyvät lisäämään kuluttajien kiinnostusta ja opastamaan kierrättämisessä”, sanoo Soininen-Tengvall lopuksi.

Fazerin vastuullisen pakkaamisen visio

Fazerilla vastuullisiin pakkauksiin liittyviä valintoja ja päätöksentekoa ohjaa yhtiön kattava vastuullisen pakkaamisen visio, ja kaikki tuotepakkaukset suunnitellaan kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Vastuullisen pakkaamisen visionsa mukaan Fazer edistää kierrätettävien, uudelleenkäytettävien ja uusiutuvien pakkausmateriaalien käyttöä sekä kehittää uusia ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja. Oikeita materiaaleja valitsemalla ja pienempiä pakkauksia valmistamalla elintarviketeollisuuden yritykset voivat auttaa kuluttajia vähentämään ruokahävikkiä, sillä pakkaus suojaa tuotetta ja pidentää säilyvyyttä. 

Fazer edistää vastuullista metsätaloutta

Fazer edistää vastuullista metsätaloutta ja sitoutuu osana pakkausvisiotaan käyttämään vain sertifioituja ja kierrätettyjä kuitupohjaisia pakkausmateriaaleja vuoteen 2026 mennessä. Tämä sitoumus ohjaa Fazerin toimintaa ja tähtää metsäkadon pysäyttämiseen.

1) Tetra Pak/Carbon Trust, hiilijalanjälkiraportti

Yksi kommentti artikkeliin ”Fazerin vastuullisen pakkaamisen visio tähtää muovin käytön vähentämiseen, kierrätettävyyden parantamiseen ja uusien ekologisten pakkausratkaisuiden kehittämiseen”

Vastaa