Hallitus työntää ihmisiä pois työn syrjästä

Vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra ja puoluevaltuuston puheenjohtaja Riina Lumme kritisoivat hallituksen työllistämispolitiikkaa. Hallitus sanoo haluavansa kannustaa työn vastaanottamiseen ja työllistää enemmän osa- ja täsmätyökykyisiä henkilöitä. Sen politiikkatoimet sen sijaan tekevät työllistymisestä vaikeampaa. Vihreiden puoluevaltuusto hyväksyi työvoimapoliittisen avauksen kokouksessaan 24.9.2023. 

Palkansaajista 17,5 % on osa-aikatöissä. Hallitus heikentää osa-aikatyön vastaanottamisen mahdollisuuksia poistamalla työttömyysturvasta ja asumistuesta ansiotulovähennykset eli niin sanotun suojaosan, jonka turvin tähän asti on voinut ottaa vastaan pieniä määriä työtä menettämättä tukia. 

– Vihreiden mielestä työmarkkinoita ei pidä jakaa pelkästään työttömyyteen ja kokopäivätyöhön. Kaiken työn vastaanottamisen pitäisi olla kannattavaa ja osa-aikatyö voi olla paras vaihtoehto työllistyä erilaisissa elämäntilanteissa. Osa-aikatyön tekomahdollisuuksien heikentäminen osuisi esimerkiksi naisiin, jotka tekevät miehiä enemmän osa-aikatöitä ja usein matalapalkka-aloilla, ja opiskelijoihin joiden on pakko käydä osa-aikatöissä täydentääkseen pientä toimeentuloaan, sanoo Diarra. 

– Hallituksen toimet ajavat ihmiset hullunkuriseen tilanteeseen: suojaosien poistuessa ei ole enää kannattavaa tehdä vähänkään töitä. Tämä jos mikä passivoi ihmistä. Erilaisten tukimuotojen, yrittämisen ja työnteon yhdistämisen tulisi olla nykyistä joustavampaa. Perustulo mahdollistaisi työskentelyn omien voimavarojen ja elämäntilanteen mukaan ilman kannustinloukkuja, sanoo Lumme. 

Hallitus sanoo haluavansa luoda lisää työpaikkoja helpottamalla työntekijöiden palkkaamista. Tämä kuitenkin tehdään pääasiassa heikentämällä työsuhteen ehtoja, kuten helpottamalla työntekijöiden irtisanomista ja määräaikaisten työsuhteiden käyttöä. Samaan aikaan myös heikennetään työttömyysturvaa esimerkiksi lisäämällä omavastuuta ja poistamalla työttömyystuen lapsikorotukset.

– Hallitus puhuu työmarkkinoiden Ruotsin mallista, mutta ei ota huomioon sitä, että Ruotsissa myös sosiaaliturva on paljon reilumpi. Nyt meillä on tiedossa niin suuret leikkaukset sosiaaliturvaan, että jopa työssä olevien pienituloisten pitäisi tätä menoa ottaa toinen työ. Ei vastuullinen työllisyyspolitiikka ole sellaista, että se aiheuttaa pelkoa työssäkäyvälle omasta toimeentulosta, Lumme ihmettelee. 

– Jos hallitus oikeasti haluaisi saattaa ihmisiä kiinni työn syrjään, sen tulisi keskittyä työtä hakevien toimeentulon kiristämisen sijaan parantamaan työllisyyttä helpottamalla itsensä työllistämistä, uudelleenkouluttautumista ja parantamalla työperäisen maahanmuuton edellytyksiä. Näin hallitus ei kuitenkaan nyt toimi, sanoo Diarra. 

Tiedote/Lähde: Vihreät


Muuta mielenkiintoista luettavaa

PC-pelit: Viihdettä ja haastetta

PC pelit tarjoavat laajan valikoiman viihdettä ja haastetta pelaajille ympäri maailman. Ne kattavat monipuolisia genrejä, kuten toimintaa, seikkailua, strategiaa ja roolipelejä. PC- pelaaminen mahdollistaa myös moninpelikokemukset ystävien kanssa verkossa. Pelit tarjoavat paitsi hienoja tarinoita ja grafiikkaa myös mahdollisuuden kehittää ongelmanratkaisutaitoja ja tiimityötä. Ne ovatkin vakiintunut osa nykyaikaista viihdemaailmaa ja tarjoavat loputtomasti elämyksiä pelaajille.

Pelihahmot: Tarinoidensankarit

Pelihahmot ovat videopelien sielu, tuoden tarinat ja seikkailut eloon. Nämä hahmot voivat olla sankareita, antisankareita tai monimutkaisia hahmoja, jotka herättävät tunteita pelaajissa. Heidän persoonallisuutensa, ulkonäkönsä ja taitonsa luovat yhteyden pelaajiin, syventäen pelikokemusta. Pelihahmot voivat toimia inspiraationa ja opettaa arvokkaita elämänopetuksia. Niinpä he ovat olennainen osa videopelien vetovoimaa ja merkitystä pelaajille.

Garmin älykello käteen ja kohti parempaa hyvinvointia

Garmin on esitellyt uuden vivoactive 5 -älykellon vanhamman Garmin vivoactive 4 tilalle. Uudessa Garmin vivoactive 5 mallissa on kirkas AMOLED-kosketusnäyttö. Kohtuuhintaisessa, jokapäiväiseen käyttöön tarkoitetussa laitteessa on laaja valikoima hyvinvoinnin seurantaominaisuuksia. vívoactive 5 auttaa ymmärtämään kehoa paremmin, neuvoo aktiivisempaan elämään ja tukee kuntoilutavoitteiden saavuttamisessa

Iskunkestävä Puhelin – Luotettava kumppani kaikissa seikkailuissa

Iskunkestävä puhelin on välttämätön kumppani aktiiviselle elämäntavalle. Se tarjoaa suojaa pudotuksilta, kolhuilta ja vedenroiskeilta, jotta voit huoletta seikkailla missä tahansa ympäristössä. Iskunkestävät puhelimet eivät tingi suorituskyvystä, vaan tarjoavat silti nopeat yhteydet, terävän näytön ja pitkän akunkeston. Älä enää pelkää vaurioita tai särkyviä näyttöjä – iskunkestävä puhelin on ratkaisu, joka mahdollistaa seikkailut pelotta!

Yksi kommentti artikkeliin ”Hallitus työntää ihmisiä pois työn syrjästä”

Vastaa