Kokoomuksen Sankelo: Viljankuivauksen verokohtelu kuntoon

Kokoomuksen kansanedustaja Janne Sankelo esittää viljankuivauksessa käytettävän nestekaasun verokohtelun korjaamista. Eduskunta on hyväksynyt aikaisemmin nestekaasun verokohteluun liittyvän valtionvarainvaliokunnan mietinnön. Lausuma ei ole kuitenkaan johtanut neutraalin palautusjärjestelmän käyttöönottoon.

Kokoomuksen kansanedustaja Janne Sankelo esittää viljankuivauksessa käytettävän nestekaasun verokohtelun korjaamista. Nestekaasua käytetään polttoaineena monissa uusissa viljankuivaajissa eri puolilla Suomea. Tekniikkaa pidetään ympäristöystävällisenä ja hyötysuhteeltaan hyvänä tapana kuivata viljaa. Nestekaasun käytöstä ei kuitenkaan ole mahdollista saada kuivauksen yhteydessä valmisteveron palautusta samaan tapaan kuin saastuttavammasta kevyestä polttoöljystä.

Eduskunta on hyväksynyt aikaisemmin nestekaasun verokohteluun liittyvän valtionvarainvaliokunnan mietinnön. Lausuma ei ole kuitenkaan johtanut neutraalin palautusjärjestelmän käyttöönottoon.

”Nestekaasun käyttö on edelleen verotuksellisesti epäreilussa asemassa viljankuivauksessa suhteessa muihin polttoaineisiin tehdystä vaikuttamistyöstä huolimatta. Asian korjaaminen ei vaikuta olevan hallituksen intresseissä”, Sankelo sanoo.

Asian muuttamiseksi 20 Kokoomuksen kansanedustajaa on Janne Sankelon johdolla tehnyt lakialoitteen laiksi maataloudessa käytettyjen eräiden energiatuotteiden valmisteveron palautuksesta annetun lain muuttamisesta.

”Maatalouden kannattavuuden parantamiseksi on tehtävä monia toimenpiteitä. Viljankuivauksen verokohtelun epäoikeudenmukaisuuden korjaaminen on jäänyt hallitukselta tekemättä. Tämä osoittaa joko tietämättömyyttä tai välinpitämättömyyttä sellaisia aktiiviviljelijöitä kohtaan, jotka panostavat elinkeinoonsa ja hakevat viljankuivaukseen tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä menetelmiä”, Sankelo sanoo.

Lähteet: STT / Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kuva: Hanne Salonen, Eduskunta.


Muuta mielenkiintoista luettavaa muualta

Suomen Urheiluliitto ja SEUL yhteustyöhön

Suomen Urheiluliitto (sul) ja Suomen elektroninen urheiluliitto ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Suomen ja Ruotsin välinen e-urheilun maaottelu tullaan jatkossa ottelemaan yleisurheilun Ruotsi-ottelun yhteydessä. Yleisurheilun ja e-urheilun Ruotsi-ottelut tullaan ottelemaan Olympiastadionilla 2024.

DNA Hubi -laite vie kokemuksen vielä pidemmälle

Vuonna 2017 lanseerattu DNA TV Hubi vei monessa kodissa sarjojen, elokuvien ja muiden ohjelmien katsomisen älytelevisio aikaan. Nyt markkinoille tuleva toisen sukupolven DNA Hubi -laite vie kokemuksen vielä pidemmälle, sillä laitteen suorituskykyä on parannettu roimasti. Keskusmuistin määrää on nostettu kahdesta gigasta kolmeen ja pienempiin kuoriin on saatu mahtumaan tuplamäärä sisäistä muistia. Ilman ulkoisia laajennuksia laitteelle voi tallentaa ohjelmia ja applikaatioita nyt 16 gigan verran.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kokoomuksen Sankelo: Viljankuivauksen verokohtelu kuntoon”

Vastaa